Terapii blânde pentru infecţiile urinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anotimpul rece, infecţiile urinare sunt mult mai frecvente, deoarece frigul este unul dintre factorii favorizanţi.Iată ce remedii naturiste te pot ajuta să le ţii sub control.

Infecţiile urinare apar atunci când diverse microorganisme din colon (de exemplu, bacteria E.Coli, stafilococii, streptococii) ajung în vezica urinară şi se multiplică. Din această cauză, în tractul urinar apar infecţii care se manifestă prin inflamaţii la nivelul vezicii urinare (cistită, anexită), rinichilor (pielonefrită) ori uretrei (uretrită). Potrivit medicilor, aceste infecţii pot fi favorizate de frig, de stres, de activitatea sexuală sau de hainele sintetice. Infecţiile urinare sunt extrem de neplăcute din cauza simptomelor care le însoţesc, precum urinările dese şi întrerupte, însoţite de usturime, şi durerile de spate. De asemenea, în unele cazuri, urina poate avea o culoare mai închisă şi un miros înţepător. Din cauza anatomiei uretrei (mai scurtă şi mai largă), femeile sunt mai predispuse la infecţii urinare decât bărbaţii. De obicei, infecţiile urinare recidivează dacă tratamentul nu este urmat până la capăt. Pentru a trata cu succes o astfel de infecţie, se recomandă realizarea uroculturii însoţită de antibiogramă. În paralel, ar trebui consumate cât mai multe lichide (cel puţin doi litri zilnic), deoarece combat stagnarea infecţiei.

Merişorul curăţă tractul urinar

Potrivit fitoterapeuţilor, merişorul este cel mai cunoscut remediu naturist folosit împotriva infecţiilor urinare. Acesta are proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare şi antimicrobiene. Astfel, merişorul împiedică bacteria E. coli (responsabilă de peste 80 la sută din cazurile de infecţii urinare) să se înmulţească în tractul urinar. Ceaiul de merişor se prepară din două linguriţe de plantă şi o cană cu apă fierbinte.

După ce se lasă 10 minute la infuzat, ceaiul se va consuma ca atare sau îndulcit cu miere. Se recomandă o cură de două săptămâni, câte trei căni de ceai pe zi, înainte de mesele principale. Fitoterapeuţii spun că ceaiul de merişor potenţează efectul tratamentului medicamentos. Alte plante cu efect asemănător sunt cimbrul, cimbrişorul şi strugurii-ursului.

Ienupărul are efect antiinflamator

O altă plantă care acţionează ca dezinfectant este ienupărul. Acesta se recomandă îndeo­sebi atunci când infecţia urinară ajunge la nivelul rinichilor, deoarece are rol antiinflamator. Ceaiul de ienupăr se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi o ceaşcă cu apă fierbinte, care se infuzează timp de cinci minute. Fiindcă ceaiul de ienupăr are gust amar, se poate consuma în combinaţie cu afinul. Cura cu ienupăr nu trebuie să dureze mai mult de patru săptămâni, timp în care se va bea doar o ceaşcă cu ceai pe zi.

Mătasea de porumb, cel mai bun diuretic

Mătasea de porumb este cel mai puternic diuretic natural şi, de aceea, se recomandă în afecţiunile inflamatorii şi infecţioase ale vezicii urinare şi ale rinichilor. Deoarece este bogată în vitamina C, niacină, betacaroten, riboflavină, seleniu, timol, limonen şi în mentol, mătasea de porumb distruge agenţii patogeni şi creează o peliculă protectoare pe pereţii tractului urinar. Infuzia se obţine dintr-o cană cu apă clocotită şi din două linguriţe de mătase de porumb. După 10 minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se beau trei căni cu ceai pe zi.

Util: Preparatele din plante se pot găsi la Plafar, inclusiv sub formă de capsule.

Specialistul nostru

Dr.   Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţă în apifitoterapie

 În general, pentru tratamentul infecţiilor urinare se folosesc plante cu efect antiseptic, antiinflamator şi antispastic, care acţionează la nivelul căilor urinare. Se recomandă mătase de porumb, cozi de cireşe, coada-calului, rizomi de pir medicinal, merişor, afin, soc, coada-şoricelului, muguri de plop, pufuliţă, ghimpe, mesteacăn şi urzică. Aceste plante se folosesc sub formă de decoct sau de infuzie. Se beau câte trei căni cu ceai pe zi. ­Curele nu ­trebuie să dureze mai mult de 10-20 de zile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite