Reguli de dietă în caz de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a preveni complicaţiile, se recomandă alimente cu indice glicemic scăzut. Se pot consuma însă cu moderaţie şi cele bogate în carbohidraţi. Pentru a controla eficient boala, alimentaţia trebuie combinată obligatoriu cu activitatea fizică zilnică şi cu medicaţia.

În principiu, în cazul diabetului nu există o dietă standard, deoarece recomandările medicilor în privinţa alimentaţiei sunt valabile şi în cazul unei persoane sănătoase. Potrivit nutriţioniştilor, într-o dietă echilibrată ar trebui să predomine alimentele cu indice glicemic scăzut (de exemplu, fructe şi legume) şi să se renunţe la glucidele rele (de exemplu, dulciurile concentrate).

Cu toate acestea, cei mai mulţi diabetici nu respectă recomandările medicului. Problema este că cei afectaţi neglijează tocmai aspectul care i-ar putea ajuta să ţină boala sub control, diabetul complicându-se în timp prin retinopatie care duce la orbire şi prin nefropatia care duce la blocarea funcţiei rinichilor, ca să dăm doar două exemple de complicaţii. Spre deosebire de alte ţări în România riscul de complicaţii este mai mare şi din cauza faptului că diabeticul nu îşi face vizitele medicale cu regularitate. De aceea, în prezent, se încearcă implicarea medicului de familie în îngrijirea bolnavilor de diabet.

Mizaţi pe alimentaţia în trei culori

Întrucât cea mai mare influenţă asupra evoluţiei bolii o are alimentaţia, diabeticul trebuie să fie bine informat asupra alimentelor care îi sunt premise şi, respectiv,  interzise. Iar ca să nu se confunde, un truc ar fi ca fiecare aliment să fie etichetat cu una dintre cele trei culori ale semaforului.

Astfel, culoarea verde va reprezenta alimentele permise: peşte, carne slabă de pasăre, de vacă, de porc şi de miel (câte 200-300 g/zi), brânză (telemea, de vaci, caşcaval), legume (varză, conopidă, spanac, praz, morcov, dovlecei, fasole verde şi galbenă, ţelină, salată, roşii, ardei, castraveţi, vinete, gogoşari, măsline, gulii, andive, ceapă şi usturoi verde), ouă şi grăsimi (ulei de măsline, unt, margarină, smântână). La rândul ei, culoarea galben va reprezenta alimentele care trebuie cântărite cu atenţie, deoarece sunt bogate în hidrocarbonaţi (HC) care îşi pun amprenta asupra nivelului glicemiei.

În această categorie intră: pâine (50% HC), cartofi, orez, griş, paste făinoase, fasole şi mazăre (20% HC), banane, pere, prune, struguri, mango, rodii (20%  HC), fructe caise, cireşe, vişine, corcoduşe, pepene galben, pere verzi, portocale, mandarine, piersici, gutui, zmeură, mure, afine, dude (10% HC), pepene verde, grepfrut (5 % HC) şi lapte dulce, sana, iaurt, chefir, urdă, caş (4% HC). Cea de-a treia culoare şi ultima este cea roşie, corespunzătoare alimentelor interzise, precum: ciocolată, miere, prăjituri, bomboane, vin dulce, biscuiţi, rahat, dulceaţă, îngheţată, cozonac, curmale şi bere.

„Am foarte mulţi pacienţi care îmi povestesc că metoda semaforului i-a ajutat să aibă control asupra alimentaţiei", explică medicul de familie Mircea Mateescu, unul dintre medicii care au conceput această metodă. De asemenea, medicul recomandă câte 60 de minute de mers în fiecare zi, deoarece activitatea fizică ajută la reglarea nivelului glicemiei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite