Măsurarea tensiunii, necesară începând din tinereţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hipertensiunea nu dă simptome, de aceea e bine ca tensiunea să fie măsurată la evaluările medicale de rutină.
Hipertensiunea nu dă simptome, de aceea e bine ca tensiunea să fie măsurată la evaluările medicale de rutină.

Considerată greşit o problemă (doar) a vârstnicilor, hipertensiunea trebuie prevenită din tinereţe. Dacă ai în familie (părinţi, bunici) cu hipertensiune, este bine să îţi monitorizezei tensiunea arterială încă de la 18 ani.

O monitorizare completă a sănătăţii trebuie să includă şi măsurarea tensiunii arteriale. Aceasta reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor vaselor de sânge, iar valoarea ei normală este sub 120/80 mmHg.

Primul număr (valoarea mare) este tensiunea sistolică, aceasta reprezentând presiunea când sângele este pompat în artere, iar cel de-al doilea număr (valoarea mică) este tensiunea diastolică, indicând presiunea când inima se relaxează.

Hipertensiunea, care este creşterea tensiunii arteriale peste 140/90 mmHG, este principalul factor de risc cardiovascular. Pentru că hipertensiunea nu dă simptome, este bine ca tensiunea să fie măsurată în cadrul evaluărilor medicale de rutină, valorile ridicate ale acesteia expunând la infarct şi la accident vascular cerebral.

Electrocardiograma detectează aritmiile

O analiză importantă pentru măsurarea activităţii electrice a inimii este electrocardiograma (EKG sau ECG). Este o investigaţie nedureroasă, care presupune plasarea unor electrozi pe braţele, picioarele şi pieptul pacientului. Pe o bandă de hârtie sau pe monitorul medicului apar o serie de linii.

Află pe clicksanatate.ro detalii despre măsurarea tensiunii!

Cum ne protejăm de frig

Terapia cu animale e bună pentru toate vârstele

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite