«Mă sufoc noaptea din cauza sinuzitei»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele ­tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.Găseşti răspunsul la întrebările tale şi pe www.adevarul.ro,la secţiunea «Sănătate»

Am fost diagnosticată din copilărie cu sinuzită fronto-maxilară şi nu reuşesc nicicum să scap de ea. Am ajuns la stadiul în care noaptea mă sufoc din cauza mucozităţilor. Am înţeles că nu există un remediu pentru această suferinţă, este adevărat? Ce mă sfătuiţi să fac? Irina (întrebare postată pe adevarul.ro)

Dr. Cezara Danciu medic specialist ORL Spitalul Clinic „Colţea”

Este important să consultaţi un medic specialist ORL, ca să puteţi avea un diagnostic corect. Nu ştiu câţi ani aveţi, dar secreţiile nu sunt date numai de sinuzită. Există o serie de alte boli care se pot manifesta în acest mod. De aceea, v-aş sfătui să veniţi într-o clinică universitară, unde puteţi fi investigată. În funcţie de rezultatul investigaţiilor, veţi putea avea şi tratamentul corespunzător. Desigur, există mai multe modalităţi de tratare a sinuzitei şi, în funcţie de ce se constată la dumneavoastră, veţi putea beneficia de un tratament specific.

«Fetiţa mea are capul teşit pe o parte»

Fetiţa mea în vârstă de 2 ani are capul vizibil asimetric, teşit pe partea stângă. Medicul a spus că diametrul este în limite normale pentru această vârstă. La radiografie a văzut că oasele nu sunt încă sudate, astfel că s-ar putea ameliora în timp aspectul. Dar nu ştiu ce trebuie făcut, pentru că au trecut deja câteva luni de atunci şi nu se rezolvă de la sine. Vă mulţumesc anticipat pentru ajutor.  Adriana, Piteşti

Dr. Adrian Dumitrescu medic specialist pediatrie vicepreşedinte Societatea Română de Homeopatie

Plagiocefalia sau sindromul capului turtit este o afecţiune în care baza sau faţa laterală a capului sunt aplatizate. Există două tipuri de boală: prin sudarea prematură a oaselor craniului (nu este cazul de faţă) şi prin adoptarea unei poziţii timp îndelungat, înainte sau după naştere. Aceasta din urmă duce fie la aplatizarea occipitală şi la bombarea frontală (în cazul unei poziţii pe spate), fie la aplatizarea laterală (în cazul unei poziţii laterale - pe aceeaşi parte). Dacă oasele craniului nu s-au sudat încă, se poate recurge la un kinetoterapeut, la un osteopat, la folosirea de benzi pentru dirijarea creşterii craniului şi la repoziţionarea capului în timpul somnului. În cazul dvs., copilul ar trebui să doarmă pe partea dreaptă. Acest lucru poate fi ajutat prin aplicarea unei salteluţe sau a unei perne la spatele copilului atunci când doarme pe dreapta, ca să nu se mai poată întoarce. De asemenea, puteţi aşeza jucăriile de pluş pe pat astfel încât să rămână culcată pe dreapta.

«Cum îmi pot regla tranzitul intestinal?»

Am 60 de ani şi, de câţiva ani, primăverile nu mai sunt cum au fost. În sensul că toate zarzavaturile care-mi plac mult nu-mi mai fac bine. Mă balonez, am dureri de burtă şi mi se dereglează tranzitul. Problema este prezentă tot timpul anului, dar primăvara se agravează. Să le elimin complet din alimentaţie?Dumitru P., Cozia

Dr. Marian Zota medic specialist gastroenterolog competenţe în ecografie

Înainte de toate, ar fi recomandată o evaluare atentă a tubului digestiv, pentru că, odată cu trecerea anilor, riscul apariţiei unei probleme de sănătate creşte. Este posibil ca disconfortul recent apărut să fie secundar unei gastrite atrofice sau unei litiaze biliare, chiar unor patologii mai severe. Dacă s-a exclus o asemenea situaţie, vă recomand un tratament simptomatic cu: enzime digestive, prokinetice, antisecretorii (antiacide) şi protectoare de mucoasă. Este posibil să fie vorba şi de o schimbare a spectrului microbian. De aceea, ar fi bine să vă adresaţi gastroenterologului, pentru efectuarea unui test respirator la hidrogen, care va stabili indicaţia de antibio­tice neresorbabile şi/sau de probiotice (microbi „prietenoşi“). Pe plan secund, regimul ar trebui să fie permisiv. Nu excludeţi crudităţile, ci doar încercaţi să le identificaţi pe cele mai agresive şi să le evitaţi. Frecvent incriminate sunt ardeiul gras, castravetele verde, ceapa verde, dar şi cea uscată, usturoiul şi leguminoasele de tip fasole, mazăre sau linte.    

«Îmi cresc ciucuri de gingie pe lângă o lucrare veche»

În partea de sus a gurii am avut pusă o lucrare, am numai nişte rădăcini în care au fost fixate ştifturi. De două luni, ştifturile au căzut şi-mi cresc ciucuri de gingie pe lângă rădăcini. Ce să fac ca să nu mai crească aceste vârfuri de gingii? Nu fumez, nu consum alcool, folosesc apă de gură, mă spăl regulat pe dinţi. Pot să frec gingia cu oţet, cu lămâie, cu usturoi? Există vreun produs pe care să-l cumpăr de la farmacie în acest sens?Maria, 53 de ani (întrebare postată pe adevarul.ro)

Dr. Raluca Drăghici medic stomatologie generală competenţă implantologie

Bănuiesc că lucrarea dumneavoastră este destul de veche, ceea ce a dus la deteriorarea ei şi la descimentarea pivoţilor. Gingia din jurul acestor pivoţi este traumatizată şi încearcă să reacţioneze prin hipertrofii şi prin sângerări frecvente („ciucurii“ despre care vorbiţi dumneavoastră). Aceste creşteri ale gingiei nu aveţi cum să le opriţi acasă cu diverse „tratamente“, pentru că vă pot face mai mult rău (sângerările pot fi mai puternice, durerile şi usturimile mai mari). Trebuie să mergeţi cât mai curând la un medic stomatolog, pentru ca, în urma unei consultaţii, să fie evaluată situaţia şi prezentată cea mai bună opţiune de tratament pentru problema dvs.: recimentarea pivoţilor, realizarea unora noi (probabil în acest caz şi a unei noi lucrări) sau extracţia resturilor radiculare, pentru a preveni apariţia unor noi probleme (infecţii).

«Cum se operează tendinita calcifiantă?»

Am 55 de ani şi sufăr de tendinită calcifiantă (calcifieri la nivelul tendoanelor musculare), ce-mi provoacă dureri mari în umeri. Am făcut câteva tratamente, dar fără rezultate spectaculoase şi am înţeles că singura soluţie ar fi operaţia. Aş dori să ştiu cât este de dificilă şi dacă este adevărat că după aceea trebuie să rămân imobilizat la pat timp de trei luni. Mircea, Zalău

Dr. Gheorghe Popescu medic primar ortopedie Spitalul de Urgenţă „Floreasca”

Probabil că diagnosticul corect este de tendinită calcifiantă a coafei rotatorilor (cei patru muşchi care înconjoară articulaţia umărului), având dureri la nivelul umerilor. Dacă aţi făcut tratament medicamentos fără rezultat (antiinflamatoare, cortizon) şi debutul a fost în urmă cu un an, atunci singura soluţie terapeutică este intervenţia chirurgicală efectuată numai atroscopic. Este o intervenţie uşor de suportat de pacient, care nu necesită spitalizare mai mult de o zi, fără imobilizare la pat, cu recuperare rapidă. Se face o incizie mică la nivelul pielii, prin care se introduc o cameră TV specială şi instrumente care vor îndepărta depozitele de calciu. Aceste cristale de calciu irită ţesuturile înconjurătoare şi provoacă dureri.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite