Dependenţa de ţigară se tratează la psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voinţa fumătorului este la fel de importantă ca tratamentul cu pastile pentru renunţarea la viciu
Voinţa fumătorului este la fel de importantă ca tratamentul cu pastile pentru renunţarea la viciu

Cei care se înscriu în programul antifumat derulat de Ministerul Sănătăţii beneficiază gratuit de patru şedinţe de consiliere psihologică. Fără sprijinul unui terapeut, şansa fumătorilor de a renunţa la viciu este foarte mică. Aceasta pentru că, pe lângă sevrajul biologic, există şi o dependenţă psihologică.

Un barometru realizat de experţii Comisiei Europene anul trecut situează România pe locul al patrulea la fumat, după Grecia, Bulgaria şi Letonia. Aproximativ 36 la sută din populaţia ţării noastre este fumătoare, proporţie similară celei din Lituania, Ungaria, Cehia şi Slovacia, potrivit aceluiaşi barometru.

Când începe consilierea

În cadrul Programului gratuit „Stop fumat!", veţi fi programaţi la un medic pneumolog participant la program, pentru o evaluare a gradului de dependenţă. În funcţie de acesta se recomandă tratamentul antifumat, care poate consta în pastile ce suplinesc nicotina în organism sau doar în plasturi.

Dacă se recurge la plasturi, este indicat să se înceapă imediat şi consilierea psihologică, pentru că astfel fumătorul se va simţi mai pregătit pentru momentul în care nu va mai fuma. Tratamentul cu pastile permite continuarea fumatului, în paralel, timp de o săptămână, aşa încât prima şedinţă de consiliere psihologică poate fi programată în acest interval, dar neapărat înaintea zilei în care este oprit fumatul.

Sevrajul biologic şi psihologic

Mulţi fumători consideră că pastilele sunt suficiente pentru a renunţa la ţigară. În realitate, fără consiliere psihologică, şansele lui sunt semnificativ mai mici. Aceasta pentru că, „în afara dependenţei biologice de nicotină şi sevrajului biologic, există şi dependenţa psihologică de comportamentul de a fuma şi disconfortul sau sevrajul psihologic în momentul în care se renunţă sau se anticipează renunţarea la fumat", explică Bogdana Bursuc, psiholog în cadrul centrului antifumat de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Programul „Stop fumat!" oferă fumătorilor patru şedinţe de consiliere antifumat, care durează câte 40 de minute. Primele două sunt programate la o săptămână distanţă, iar celelalte două la un interval de două săptămâni. Acum, la început de an, centrele de consiliere antifumat sunt foarte solicitate, iar programarea la unul dintre cei 17 psihologi participanţi la program nu se poate face în săptămâna în care este solicitată, aşa cum se procedează în restul anului, ci mai târziu.

„La prima întâlnire, facem o evaluare a mecanismului psihologic al fumatului şi o evaluare a comportamentului de a fuma. Mecanismul psihologic se referă la dezvoltarea reflexului condiţionat, ca urmare a asocierii repetate a ţigării cu diferite activităţi: cafea, discuţii cu colegii, citit, lucrat la calculator, privit la televizor, şofat. Este suficient să apară un stimul sau o activitate de acest fel pentru a se declanşa nevoia psihologică de a fuma", spune psihologul Bogdana Bursuc.

Mecanismul psihologic al fumatului se referă şi la faptul că acest viciu ajunge să îndeplinească diverse funcţii în viaţa persoanei, să răspundă unor nevoi: nevoia de a trece timpul mai repede, nevoia de pauză etc. Fumătorul, împreună cu psihologul, trebuie să identifice funcţia pe care o are ţigara în viaţa sa, căror nevoi îi răspunde şi să găsească un înlocuitor.

La următoarele şedinţe se discută problemele care au apărut în tentativa lăsării de fumat şi se încearcă o prevenire a „recăderilor".

PRIMUL PAS

Dacă doriţi să vă înscrieţi în programul antifumat, trebuie să sunaţi la Tel Verde 08008.786.738.628. Specialiştii care răspund la acest
număr de telefon vă vor ajuta să găsiţi un medic în localitatea în care locuiţi sau în preajma acesteia. Găsiţi lista centrelor de consiliere antifumat pentru fiecare judeţ pe site-ul: www.stopfumat.eu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite