Cancerul pulmonar ucide în fiecare an peste 10.000 de români. Renunţarea la fumat, cea mai bună metodă de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul pulmonar este cea întâlnită formă de cancer în România, având cea mai mare rată de mortalitate Foto Shutterstock
Cancerul pulmonar este cea întâlnită formă de cancer în România, având cea mai mare rată de mortalitate Foto Shutterstock

În România, cancerul pulmonar este tipul de cancer care provoacă cele mai multe decese. Şi asta în condiţiile în care cele multe îmbolnăviri pot fi prevenite, având în vedere că majoritatea sunt cauzate de fumat.

În fiecare an, 11.644 români primesc diagnosticul necruţător de cancer pulmonar, cea mai agresivă şi frecventă formă de cancer. În România, maladia produce anual 10.071 de victime, având cea mai înaltă rată de mortalitate dintre neoplasme.

Boala îi afectează în principal pe bărbaţi, având în cazul o incidenţă de aproape 58.8% lor şi o rată de deces de 50%, precizează dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog,  de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“. Şi în cazul femeilor, boala se manifestă cu virulenţă, chiar dacă are o incidenţă mai mică (11,2%).

În contextul acestor cifre îngrijorătoare, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer au iniţiat campania #respirăsănătate în cadrul căreia pun în evidenţă impactul renunţării la fumat asupra reducerii riscului de a dezvolta boala.

Aproximativ 80% dintre pacienţii cu cancer pulmonar sunt foşti sau actuali fumători. Cea mai bună metodă de a preveni cancerul pulmonar rămâne renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Oamenii care se lasă de fumat, după 5 ani îşi reduc cu 50% riscul de cancer de oral, de esofag şi vezică urinară, iar după 10 ani îşi reduc la jumătate riscul de deces prin cancer pulmonar“, a precizat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatoarea programului „Stop Fumat“.
image

România şi Marea Britanie sunt singurele ţări din UE care asigură tratament gratuit pentru renunţarea la fumat.

Anul trecut, prin programul „Stop Fumat“, derulat în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, au primit un astfel de tratament 269 de persoane, din care 59% s-au lăsat de fumat. În Marea Britanie, procentul celor care se lasă de fumat în urma tratamentului este de 50%.

Linia Verde STOP  FUMAT: 08008STOPFUMAT

image

Dr. Magdalena Ciobanu, alături de Cezar Irimia, preşedintele FABC, în timpul prezentării datelor statistice FOTO FABC

Important este că această formă de cancer poate fi prevenită. Sunt trei lucruri simple de care trebuie să ţinem seama: renunţarea la fumat, o dietă echilibrată, mai mult sport. Cel mai greu este de fapt să ne schimbăm stilul de viaţă. Dar dacă punem în balanţă pe de o parte efortul şi pe de altă parte beneficiile pentru sănătate, nu ar trebui să stăm pe gânduri”, a subliniat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

El a amintit că o componentă importantă a campaniei #respirăsănătate este parteneriatul cu Băneasa Trail Run, o competiţie sportivă în aer liber, care va avea loc pe 14 decembrie.

Ȋn cadrul acestei competiţii, 700 de persoane vor alerga în Pădurea Băneasa pe distanţele de 10,5 Km sau de 21 Km, susţinând campania.

Organizatorii campaniei îi invită pe toţi participanţii la Băneasa Trail Run să dedice cursa unui prieten, unei rude care fumează, care nu obişnuieşte să facă mişcare sau să mănânce sănătos.

Pe lângă aceşti participanţi, prin intermediul Facebook, oricine poate da „tag” unui prieten, sub hashtag #respirăsănătate, pentru a-l îndemna să fie activ, să renunţe la fumat şi să aibă o dietă echilibrată.

Despre cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar reprezintă o creştere a unor celule anormale în plămân. Aceste celule se înmulţesc şi cresc într-un ritm mai rapid decât celulele normale. Mai multe celule cancerose ataşate unele de altele formează o tumoră. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind şi nu periclitează viaţa. Ele pot fi îndepărtate prin intervenţie chirurgicală fără a se reface. Tumorile maligne pot invada şi distruge ţesuturile şi organele învecinate, sau se pot extinde în alte părţi ale corpului.

Cancerul pulmonar este o boală care se diagnostichează cu dificultate şi adesea, la momentul diagnosticului, este deja în stadiu metastazat. Este posibil ca tumora din plămân să nu determine niciun simptom în regiunea pieptului, însă ea se poate însoţi de alte semne care vă determină să vă adresaţi medicului şi anume:

• tuse
• spută cu sange
• dispnee (dificultate în a respira)
• durere
• pneumonii sau bronşite repetate
• oboseală
• lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate
• răguşeală
• transpiraţii ale feţei şi gâtului
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite