ANAP informează spitalele că pot iniţia negocieri pentru achiziţionarea de dezinfectanţi în regim de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi FOTO Adevărul
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi FOTO Adevărul

Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice transmite, joi, că spitalele pot achiziţiona produse de dezinfectare prin negociere publică fără anunţ, în regim de urgenţă, cu o durată de numai 3-5 zile, în concomitent cu licitaţiile publice de mai lungă durată, pentru a-şi asigura necesarul după retragerea produselor HexiPharm.

Potrivit unui comunicat al instituţiei guvernamentale, în cazul în care spitalele au reziliat contractele/acordurile-cadru prin care erau achiziţionate dezinfectanţi de la societatea HexiPharm, "se desprinde concluzia că aceste unităţi au rămas în momentul de faţă fără produsele dezinfectante necesare desfăşurării activităţii medicale zilnice".

ANAP informează că în această situaţie unităţile spitaliceşti au obligaţia de a iniţia o procedură de achiziţie publică pentru atribuirea unui nou contract pentru furnizarea de produse dezinfectante la standardele adecvate pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii medicale.

Instituţie atrage însă atenţia că o licitaţie deschisă are o durată de desfăşurare de aproximativ 3 luni, stabilită de legislaţia europeană şi naţională, astfel încât spitalele pot apela, concomitent, şi la un alt sistem, mult mai rapid.

"Spitalele, în calitate de autorităţi contractante, au dreptul să iniţieze, concomitent cu licitaţia deschisă, o procedură de negociere fără publicare unui anunţ de participare în vederea achiziţionării dezinfectanţilor în regim de urgenţă (durata medie de desfăşurare fiind de 3-5 zile de la iniţierea procedurii de negociere) pentru a face faţă situaţiei create, până la finalizarea licitaţiei deschise", se arată în comunicatul ANAP.

Instituţia subliniază însă că utilizarea procedurii de negociere fără publicare unui anunţ de participare "reprezintă o soluţie pentru a asigura aprovizionarea unităţilor spitaliceşti care au reziliat contractele de furnizare cu produse dezinfectante, pe durata desfăşurării licitaţiei deschise".

Ministerul Sănătăţii a făcut publice, joi seară, rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit acestora substanţele active fiind diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată.

Hexi Pharma a anunţat, miercuri, că îşi va retrage produsele, că a început deja procedurile legale pentru închiderea fabricii şi a cerut scuze medicilor personalului medical şi tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectaţi de neconformităţile dezinfectanţilor săi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite