7 aliaţi pentru o imunitate de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am intrat în sezonul rece, iar sistemul tău imunitar este pus la grea încercare. Farmacia naturii îţi vine în ajutor cu întăriri pentru a ieşi victorios din lupta cu virozele.

Rhodiola

Rhodiola este o plantă care îmbunătăţeşte rezistenţa la boli, în special la cele de origine virală. De asemenea, studiile arată că rhodiola reduce efectul nociv al stresului asupra inimii, creşte potenţa sexuală, are o puternică acţiune antioxidantă şi ameliorează stările depresive. Nu are contraindicaţii.

Ginsengul siberian

Ginsengul siberian este o plantă cu acţiune imunostimulatoare şi antioxidantă. O substanţă din componenţa ginsengului, sponina, conţine antioxidanţi, încetinind procesul de îmbătrânire. În plus, are funcţie de revigorare şi măreşte rezistenţa la oboseală. Administrarea ginsengului siberian, mai ales sub formă de tinctură, creşte capacitatea naturală de apărare a organismului, mărind producţia de celule imunocompetente. Este deosebit de eficient în cazul virozelor respiratorii, întrucât are şi efecte antivirale directe. Ginsengul siberian nu are contraindicaţii.

Cătina

Cătina conţine mai multă vitamina C decât orice alt fruct sau legumă. Fructul de cătină este puternic energizant, crescând rezistenţa la efort fizic şi intelectual. De asemenea, scade durata de convalescenţă şi este recomandată în malnutriţie.

Echinacea

Echinacea este un produs natural care fortifică sistemul imunitar, acţionează împotriva infecţiilor. S-a demonstrat că echinacea are proprietăţi imunostimulatoare, antivirale şi bacteriostatice. Produsele pe bază de echinacea sunt indicate în tratamentul infecţiilor respiratorii de tipul amigdalitelor, faringitelor, laringitelor, rinofaringitelor, bronşitelor. Echi­nacea este contraindicată în cazul persoanelor care suferă de:  tuberculoză, scleroză multiplă, SIDA, tulburări ale ficatului, leucemie, diabet, boli ale ţesutului conjunctiv.

Propolisul

Propolisul este cel mai puternic “medicament” antiinfecţios cunoscut. Datorită  însuşirilor sale antivirale, antiinflamatorii, analgezice şi regeneratoare este recomandat în tratamentul a numeroase boli, ca protector al organismului şi ca stimulent al sistemului imunitar.

Spirulina

Spirulina este o algă ce conţine substanţe esenţiale pentru organism, care se găsesc rar în hrana vegetală. Spirulina mai conţine o multitudine de micro- şi macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor şi seleniu. În cazul persoanelor cu imunitate scăzută, boli inflamatorii cronice, hepatită, tuberculoză, bronşite cronice, spirulina administrată pe termen lung îmbunătăţeşte starea generală.

Usturoiul

Usturoiul este un excepţional antibiotic natural. Prin calităţile sale terapeutice întăreşte sistemul imunitar şi te protejează nu doar de viroze respiratorii, ci şi de alte afecţiuni. Principalul component activ al usturoiului este alicina, o substanţă cu un puternic efect antibiotic. O metodă tradiţională de a combate gripa este consumarea a 3-4 căţei de usturoi zilnic.

image

Imunizarea organismului trebuie începută din primele luni ale sezonului rece şi continuată în cure periodice. Echinacea se administrează sub formă de comprimate de 3 ori/zi, în cure de 30 de zile. Se recomandă precauţie în cazul persoanelor alergice. Tinctura de propolis se administrează timp de 15 zile, 30-40 de picături de 2-3 ori/zi, în funcţie de vârstă şi de greutatea corporală. Reacţiile alergice la terapia cu propolis sunt rare. Alte plante care stimulează imunitatea şi aduc un aport suplimentar de vitamina C sunt: măceşul (sub formă de ceaiuri sau de sirop presat la rece), cătina şi arnica (sub formă de tinctură).

image



Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite