Infuzia de anason stimulează digestia. Când este contraindicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anasonul poate fi combinat cu alte plante medicinale, respectând cantităţile indicate
Anasonul poate fi combinat cu alte plante medicinale, respectând cantităţile indicate

Infuzia de anason favorizează eliminarea gazelor din intestin. În doze de peste 5 grame de fructe pe zi produce tulburări nervoase, iar în doze mai mari, halucinaţii, insomnii şi tulburări de vorbire.

Datorită ueliului esenţial, anasonul are o acţiune expectorantă şi de calmare a durerilor intestinale, favorizând eliminarea gazelor. Totodată, stimulează peristaltismul intestinal, stimulează secreţiile salivare, gastrice şi pancreatice.

Potrivit „Ghidului plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z“, al farmacologului Ovidiu Bojor, în doze terapeutice anasonul are efecte stimulante asupra sistemului nervos, în special asupra centrilor respiratori şi ai circulaţiei. Utilizarea îndelungată, chiar în soze mici însă, produce iritarea mucoaselor intestinale, potrivit aceleiaşi surse.

Pentru ce este recomandată

Se recomandă sub formă de infuzie sau ulei pentru efectul de calmare a stomacului şi stimulent al centrilor respiratori. În doze de peste 5 grame de fructe pe zi produce tulburări nervoase, iar în doze mari halucinaţii, insomnie, tulburări de vorbire, convulsii puternice şi chiar comă.

Infuzia de anason se prepară dintr-o linguriţă de fructe la o cană cu apă. Se bea o cană pe zi în mai multe reprize. În cantităţile indicate poate fi asociat şi cu alte plante medicinale.  Uleiul volatil este recomandat în 2-3 picături pe zi, în aceleaşi situaţii.

Ce contraindicaţii are

Uleiul volatil poate produce dermatoze şi stări alergice. În doze mai mari de 5 picături pe zi este narcotic şi poate produce accidente cerebrale. Preparatele pe bază de anason sunt interzise în timpul sarcinii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite