Cele mai bune ceaiuri pentru răceală şi gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul de măceşe - doza de vitamina C de care ai nevoie când eşti răcit /  FOTO Arhivă
Ceaiul de măceşe - doza de vitamina C de care ai nevoie când eşti răcit /  FOTO Arhivă

Ceaiul este cel mai utilizat remediu naturist în sezonul rece, potrivit unui studiu recent realizat în ţara noastră. Iată cum poţi prepara cele mai bune ceaiuri pentru răceală şi gripă.

Combinaţia de miere, zeamă de lămâie şi una-două plante medicinale reprezintă principiul de bază pentru prepararea ceaiurilor pentru răceală şi gripă. Iată trei reţete de ceaiuri care te pun pe picioare când eşti răcit.

Ceai de măceşe

În sezonul rece, când ceaiurile pentru răceală şi gripă sunt la mare căutare, măceşele sunt unele dintre cele mai accesibile şi eficiente plante. Fiind foarte bogate în vitamina C, măceşele au efect tonic, vitaminizant şi stimulant pentru sistemul imunitar, potrivit dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie.

Reţeta: Se prepară din două linguri de măceşe zdrobite şi fierte în jumătate de litru de apă, timp de 10 minute sau din o linguriţă de fructe uscate la 250 ml de apă clocotită. Dacă adaugi o linguriţă de zeamă de lămâie şi una de miere, efectul vitaminizant este şi mai puternic.

Ceai de salvie

Deosebit de bună pentru infecţii ale gâtului şi ale căilor respiratorii superioare, salvia (Salvia officinalis) are efecte antiinfecţioase dovedite prin studii de laborator. Gustul plăcut şi acţiunea sigură o fac utilă îndeosebi pentru administrare la copii. În scop medicinal se folosesc frunze uscate de salvie, aceleaşi care dau savoare şi unor preparare culinare.

Reţetă: Toarnă o cană de apă clocotită peste două linguriţe de salvie, lasă la infuzat 10 minute. Filtrează ceaiul, lasă-l să se mai răcească şi adaugă zeama de la o jumătate de lămâie şi o lingură cu miere. În cazul adulţilor se poate adăuga un praf de piper de Cayenne, dar atenţie nu mai mult, fiindcă este foarte iute.

Ceai de soc

Ceaiul de soc este un foarte bun sudorific, având proprietatea de a favoriza transpiraţia abundentă. Datorită acestui efect, ceaiul de soc scade temperatura corpului şi ajută la eliminarea toxinelor, fiind foarte util în răceală şi gripă pentru combaterea febrei. Totodată, ceaiul de soc se foloseşte şi în caz de răguşeală şi în bronşită pentru calmarea tusei seci şi fluidificarea secreţiilor bronşice.

Reţetă: Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 5 minute, se beau două căni de ceai cald, în care poţi adăuga zeamă de lămâie şi miere.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite