Insomnia este mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Care sunt motivele acestui trist adevăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diferitele perioade din viaţă le dau femeilor noi motive de insomnie
Diferitele perioade din viaţă le dau femeilor noi motive de insomnie

Trec nopţile şi stai tot cu ochii în tavan? Nu doar stresul şi grija zilei de mâine te ţin trează. De vină ar putea fi chiar biologia ta, bebeluşul pe care îl ai, partenerul şi, nu în ultimul rând, o igienă precară înainte de culcare.

Insomnia le afectază mai mult pe femei decât pe bărbaţi, afirmă medicii. Cel puţin cei americani, citaţi de CNN, care consideră că unele dintre motive ţin de biologia femeii, în timp ce altele au insomnia ca efect secundar al unor situaţii prin care aceasta este silită să treacă de-a lungul vieţii.

Modificările hormonale sunt cea mai frecventă cauză a insomniei femeilor. Acestea au niveluri diferite de estrogen şi progesteron faţă de bărbaţi, iar medicii cred că variaţia lor le afectează ritmul circadian. Estrogenul controlează o enzimă care modifică activitatea la nivelul neurotransmiţătorilor, iar fluctuaţia neurotransmiţătorilor poate tulbura somnul, în timp ce progesteronul poate avea proprietăţi hipnotice, este de părere Dianne Augelli, medic la Weill Conell Center for Sleep Medicine New York. Nu este foarte clar cum acţionează aceşti hormoni, însă specialiştii consideră că ei joacă un rol important în reglarea somnului.

Menstruaţia poate avea ca efect secundar insomnia, alături de congestii ale sânilor, balonare, crampe şi anxietate.

Sarcina este un alt motiv pentru care femeile nu se pot odihni cum trebuie. Femeile suferă de pe urma disconfortului fizic adus de desele urinări, a riscurilor de apnee obstructivă şi a sindromului de picior neliniştit.

Sindromul de picior neliniştit este de două ori mai frecvent la femei decât la bărbaţi şi, în special, la femeile însărcinate. Când eşti însărcinată, volumul de sânge este mai mare şi poţi avea anemie de un anumit nivel. Anumite teorii susţin că nu mai există suficient fier în acea parte a creierului care produce dopamină, iar lipsa de fier acţionează ca un declanşator pentru sindromul de picior neliniştit, a mai spus dr. Augelli.

Copiii sunt un alt motiv pentru care femeile se aleg cu somnul distrus. Multe dintre mame au mărturisit că nici măcar atunci când bebeluşii lor adorm, ele nu pot face acelaşi lucru de teamă că aceştia s-ar putea trezi şi ele nu sunt acolo.

Menopauza este un alt moment în viaţa femeii care are ca efect secundar insomnia. Transpiraţiile frecvente, bufeurile, apariţia sforăitului pot face serile şi nopţile forte agitate.  

Stresul dat de insomnie poate avea acelaşi efect distrugător precum insomnia însăşi. Poate fi depăşit prin terapie cognitivă şi strategii de relaxare (meditaţii, muzică, răsfoirea unei reviste) care să le distragă pe femei de la faptul că nu pot dormi.

Anxietatea şi depresia sau partenerul care are şi el insomnie sau sforăie prea tare şi-ţi întrerupe somnul pot fi alte cauze. Fiecare ar trebui să-şi respecte obiceiurile de somn şi să meargă la culcare doar atunci când îi este somn şi nu atunci când partenerul său o face, recomandă specialiştii..

Nu în ultimul rând, igiena somnului este importantă, mai spun medicii. Aceasta înseamnă că ar trebui să acordăm atenţie orei la care mergem la culcare şi care trebuie să fie aceeaşi în fiecare seară, camera să fie răcoroasă şi întunecoasă şi trebuie să renunţăm la folosirea mobilului sau a laptopului înainte de a ne urca în pat.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite