Dimineaţa suntem mai înalţi decât seara. Care e diferenţa de înălţime

Dimineaţa suntem mai înalţi decât seara. Care e diferenţa de înălţime

În timpul somnului presiunea de pe coloana vertebrală dispare şi corpul se alungeşte Foto Shutterstock

Multe persoane se trezesc dimineaţa cu senzaţia că sunt mai înalte. Ei bine, chiar aşa este, iar explicaţia din sptale fenomenului este una extrem de simplă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Înălţimea corpului nostru variază de-a lungul zilei. Deşi poate suna ciudat sau chiar înfricoşător, acest lucru are loc, iar explicaţia este una extrem de simplă.

Potrivit Business Insider, acest fenomen se întâmplă din pricina presiunii pe articulaţii exercitată pe parcursul zilei.

În timpul mersului, alergatului şi al altor activităţi în care stăm în poziţie verticală, cu contribuţia gravitaţiei, cartilajele dintre vertebrele coloanei vertebrale se comprimă, fapt care ne „îndeasă“ corpul. Cu alte cuvinte, spre finalul zilei devenim mai scunzi, ceea ce este absolut normal.

În timpul somnului, fiind în poziţie orizontală, presiunea de pe coloana vertebrală dispare, iar corpul are ocazia de a se relaxa şi de a se întinde. Astfel, când ne trezim din somn, suntem cu 1,5 - 2 centimetri mai înalti decât în momentul în care am mers la somn.

Ceea ce ar trebui să avem în vedere este că de la 40 de ani reversibiliatea aceasta nu se mai produce în totalitate şi începem să „intrăm la apă“. Mai precis, înălţimea pe care am avut-o până la 40 de ani începe să scadă cu aproximativ 1 cm la fiecare 10 ani.

Discurile coloanei încep să piardă apă şi se tasează, aspect agravat şi de osteoporoză la o vârstă mai înaintată. Procesul nu trebuie privit ca o fatalitate, mai ales că acesta poate fi încetinit prin efectuarea regulată a exerciţiilor fizice pentru întărirea musculturii care susţine coloana vertebrală, la fel şi prin menţinerea unei posturi corecte.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările