Stetoscop-Pacientul nr. 21

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ziua ei Mondială, Sănătatea a ieşit în stradă. Potcoviţi de la 1 aprilie cu un contract ticluit în grabă, medicii de familie au aflat că vor câştiga şi mai puţini bani decât până acum, chiar dacă vor presta mai multe servicii pentru pacienţii lor.

Scriam în urmă cu o lună că noul contract ar putea fi primul pas al transformării „doctorilor de buletine" în adevăraţii medici de familie de care avem nevoie. Până la 1 aprilie, 90% din venituri îi reveneau unui medic de familie, prin contractul cu Casele de Sănătate, pentru numărul de pacienţi înscrişi şi 10% pentru serviciile acordate. Noul contract scade ponderea „cantităţii" la 70%, în favoarea calităţii - 30% pentru servicii acordate pacienţilor. O schimbare binevenită dacă ar fi şi bine gândită.

Pentru că, în purul stil românesc, intenţiile bune au pavat din nou drumul medicului către iadul birocraţiei. Fără precizări prea clare, cu o sumedenie de obligaţii şi sancţiuni, noul contract a scos din pălărie, tocmai de Paşte, un iepure şchiop. Medicul e prins din ce în ce mai vârtos în hăţişul imbecil al hârţoagelor, iar pacientul e pus să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru aceleaşi servicii.

Ca într-un show de prost gust, de genul „Te programezi şi câştigi", noul contract îi obligă pe pacienţi să se înscrie cu cel puţin 24 de ore înainte la o consultaţie şi doar primii 20 înscrişi în ziua respectivă nu vor achita o coplată în valoare de cinci lei.

Un „numerus clausus" care îi va obliga, pe cel de-al 21-lea pacient şi pe cei care îl urmează să plătească de două ori: o dată prin contribuţia obligatorie la Fondul de Asigurări Sociale de Sănătate şi apoi, a doua oară, la cabinet. Într-o vreme când banul fuge de buzunarele românilor, există riscul ca mulţi dintre ei să amâne, ba chiar să renunţe la serviciile medicale, doar pentru că au avut ghinionul să fie pacientul cu nr.21.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite