Cele mai eficiente cure de îngrăşare. Ponturi pentru a lua în greutate fără a-ţi pune sănătatea în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai eficiente cure de îngrăşare. A fi slab nu este întotdeuna similar cu a fi sănătos. Dimpotrivă
Cele mai eficiente cure de îngrăşare. A fi slab nu este întotdeuna similar cu a fi sănătos. Dimpotrivă

A fi prea slab sau prea gras este la fel de periculos pentru sănătate. Anorexia are multe cauze, iar ajungerea la o greutate normală este dificilă şi trebuie făcută treptat, prin suplimentarea numărului de calorii şi de proteine de bună calitate. Iată cum putem adăuga kilograme unei siluete prea subţiri fără ca sănătatea noastră să aibă de suferit.

De cele mai multe ori, auzim în dreapta şi în stânga doar discuţii despre nesuferitele kilograme şi cele mai noi diete, pilule sau amestecuri de plante  care promit să ne scape de povară. Dar, a fi prea slab este la fel de grav pentru sănătatea organismului  ca a fi prea gras, avertizează medicii.

Grăsimea nu trebuie neapărat demonizată, mai spun aceştia, fireşte dacă nu este în exces. Şi aceasta pentru că energia depozitată în aceste straturi de grăsime ne ajută, de exemplu, să ţinem piept unei zile de muncă. De asemenea, joacă un rol important în prevenirea inflamaţiilor ţesutului cerebral  şi a formării cheagurilor de sânge. Totodată, grăsimea susţine sănătatea părului şi a tenului.

Cele mai eficiente cure de îngrăşare. Medicul de familie pune diagnosticul de anorexie

Persoanele care se situează sub greutatea normală, de regulă, nu primesc suficiente calorii pentru a-şi hrăni organismul. Adesea, acestea suferă de malnutriţie, nu au destule vitamine şi minerale în dietă. Pe baza greutăţii, a înălţimii, a dietei şi a nivelului de efort, medicul de familie este, cel mai adesea, acela care pune diagnosticul de anorexie.  

O greutate mai mică decât cea normală pune presiune pe organism care nu mai are resurse de creştere şi nu se mai poate dezvolta. Acest lucru este grav mai ales în cazul copiilor şi a adolescenţilor care au nevoie de mulţi nutrienţi pentru a creşte şi a fi sănătoşi. Ca urmare a lipsei de vitamina D şi calciu, oasele devin fragile, iar riscul de osteoporoză creşte exponenţial.

Sistemul imunitar este şi el în suferinţă în cazul anorexicilor. Dacă nu primeşte suficienţi nutrienţi, corpul nu poate lupta împotriva infecţiilor şi îşi revine mult mai greu după o eventuală boală. Anemia cauzată de deficitul de fier trebuie luată şi ea în calcul, ca şi lipsa acidului folic, a vitaminei B12. Toate acestea duc la oboseală, stări de confuzie şi dureri de cap. Anorexia afectează şi aparatul reproducător, fiind una dintre cauzele de infertilitate, mai ales la femei. În cazul acestora, menstruaţia poate apărea neregulat sau poate chiar lipsi. O greutate corporală scăzută duce şi la subţierea firului de păr, uscarea şi, în final, la căderea podoabei capilare. Totodată, poate fi cauza unor probleme ale tenului şi dinţilor.

Cele mai eficiente cure de îngrăşare . Care pot fi cauzele unei greutăţi corporale scăzute

Unele persoane cu o greutate scăzută pot fi sănătoase, în timp ce altele, nu. La mijloc poate fi genetica,  un metabolism foarte rapid, moştenit din familie sau un apetit redus, o activitate fizică peste normal  în cadrul căreia sunt arse mai multe calorii sau pur şi simplu o afecţiune medicală care are ca efect reducerea poftei de mâncare sau a abilităţii organismului de a utliza şi depozita energia rezultată din alimente. Diabetul, probleme de tiroidă, bolile digestive şi chiar cancerul pot fi tot atâtea motive pentru care o persoană are o greutate mai scăzută decât cea normală. De vină pot fi şi anumite medicamente, stresul sau depresia.

Cele mai eficiente cure de îngrăşare. Ce şi cât putem mânca

Ajungerea  la o greutate normală nu înseamnă că persoana foarte slabă trebuie să înfulece tone de cartofi prăjiţi sau alimente grase pentru a-şi spori greutatea, atenţionează medicii. O astfel de dietă prin conţinutul său suplimentar de sare şi zahăr poate face rău organismului care are nevoie de calorii potrivite şi nu de orice fel de calorii. Aceste calorii potrivite pot fi găsite în diverse tipuri de seminţe, în brânză sau în fructe, care pot fi adăugate ca topinguri la diverse feluri de mâncare sau deserturi.

Proteinele din carne ajută la creşterea masei musculare, iar carbohidraţii de care are nevoie organismul pot fi luaţi din orezul brun şi cerealele integrale. Gustările alcătuite din batoanele cu proteine sau băuturi, humusul sau untul de arahide sunt bogate şi ele în carbohidraţi de bună calitate.

Creşterea în greutate fără afectarea sănătăţii trebuie să se producă treptat, adăugând în dietă mâncăruri consistente şi condimente, dar şi băuturi cu adaos de proteine, sucuri de fructe şi lapte.

Pâinea indicată este cea făină de grîu integrală, din tărâţe de ovăz sau secară, unsă din belşug cu unt de arahide, gem, miere, cremă de brânză sau presărată cu seminţe.

Cartofii, porumbul, morcovii, sfecla, mazărea sunt de preferat legumelor care conţin multă apă de tipul broccoli, conopidei, fasolei verzi, ţelinei sau castravetelui. De asemenea, sunt de preferat fructele dense precum bananele, perele, merele, cele uscate în locul portocalelor, piersicilor, prunelor sau pepenelui.

Supele-cremă sunt de asemenea indicate dacă nu există vreo problemă de sănătate legată de cantitatea de sodiu din organism.  Când gătiţi adăugaţi ulei din belşug peste preparate. Cel mai sănătos este uleiul de măsline, dar şi cel de palmier, la fel şi untul. Cei mai puţin sănătos, pentru că are mulţi acizi omega 6 proinflamatori, dar totuşi acceptabil, este uleiul de floarea-soarelui şi cel de arahide.

Suplimentele nutriţionale pot fi o altă cale de a adăuga kilograme în plus siluetei. Însă, înainte de a apela la acestea, ca şi înainte de a începe o dietă bazată pe aport caloric, ar fi bine să consultaţi medicul dvs de familie.

Cele mai eficiente cure de îngrăşare.Ponturi pentru a lua în greutate

Nu beţi apă înainte de masă. În acest fel, stomacul se umple cu mâncare, nu cu lichid.

Mâncaţi mai des. Adăugaţi gustări ori de câte ori aveţi ocazia, chiar şi cu puţin înainte de culcare.

Beţi lapte integral bogat în proteine şi calorii de bună calitate.

Folosiţi farfurii mai mari.

Adaugă frişcă în cafea pentru calorii în plus.

Fiţi atenţi la igiena somnului! Un somn bun ajută la creşterea masei musculare.

Consumaţi mai întâi proteinele şi apoi fibrele. Vegetalele lăsaţi-le la urmă.

Renunţaţi la fumat. Fumătorii tind să fie mai slabi decât nefumătorii , iar renunţarea la fumat este adesea legată de câştigarea unor kilograme în plus.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite