Ce se află în spatele băuturilor energizante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este normal ca firmele care produc băuturile energizante să ne bombardeze cu fraze precum „îţi dă aripi“, „te transformă în monstru“ sau „simţi că iei foc“. Cine nu-şi doreşte mai multă energie? Este greu să rezişti unui energizant, mai ales atunci când ai cea mai mare nevoie de el. Dar ce se află în spatele reclamelor, în spatele energiei oferite rapid?

Energizantele, acele băuturi dulci, acidulate, făcute cu cafeină, taurină, vitamine, suplimente din plante, zahăr şi îndulcitori, ne dau energie, ne ajută să ne concentrăm şi chiar să pierdem din kilogramele în plus. Vânzările anuale depăşesc zecile de miliarde şi, nu putem nega, aceste băuturi ne-au făcut un pic dependenţi, notează „Huffington Post“.

Surprinzător este cât de puţină cafeină conţin aceste băuturi. Cafeina din energizante este între 80 şi 215 miligrame. Într-o cană de cafea sunt 260 de miligrame. Dacă o cană de cafea are mai multă cafeină, de ce ai opta pentru aceste băuturi? Nu e mai sănătoasă o cafea?

Deseori, campaniile de promovare a acestor băuturi au ca ţintă copii, adolescenţi, tineri. Un studiu a demonstrat că aproape 50% din adolescenţi beau cu regularitate aceste energizante. S-a demonstrat că prin băutul unei ceşti de cafea cafeina se absoarbe lent în organism, dar băuturile energizante sunt ca o injecţie cu cafeină, totul odată, brusc. „Ca societate, noi încurajăm tinerii să consume aceste băuturi“, spune doctorul David Agus într-un reportaj al postului american CBS.

Copiii noştri au început să ajungă la urgenţă din cauza supradozei de cafeină. Mai mult, celelalte ingrediente din energizante nu au fost studiate pentru efectele lor pe termen lung asupra organismului. În ciuda avertismentelor făcute de doctori, companiile producătoare susţin că vitamina B din ele sunt o adăugire sănătoasă cu rol important în metabolism şi în alte funcţii cognitive. „Vitaminele sunt micronutrienţi esenţiali pentru menţinerea funcţiilor organismului la un nivel normal“, spune una dintre reclame.

Dar vitamina B nu ne oferă energie. „Este o dovadă de marketing genial, însă nu are nicio bază concretă“, spune Hope Barkoukis, profesor de nutriţie la Universitatea din Cleveland, SUA. Cantitatea mare de vitamina B din băuturile energizante este neimportantă şi chiar se elimină uşor.

Este nevoie de mult mai multe studii pe această temă, este nevoie de mai multe rezultate coerente cu privire la siguranţa acestor băuturi. Deocamdată, tot ce-ar trebui să facem este să rămânem la vechea ceaşcă de cafea care nu face chiar atât de mult rău organismului, mai ales că-n ultima vreme s-au demonstrat beneficiile ei asupra organismului, conchide „Huffington Post“.


Citeşte mai multe despre băuturile energizante

Energizantele cresc riscul de deces

Consumul băuturilor energizante pune sănătatea consumatorilor în pericol, din cauza cantităţilor mari de zahăr şi cofeină din compoziţie. Medicii atrag atenţia că un consum regulat duce la apariţia afecţiunilor grave şi chiar la deces, conform publicaţiei „The Daily Mail".

Pericolul ascuns din băuturile energizante. „Dinţii fac practic baie în acid“

Adolescenţii iubesc băuturile energizante, dar acestea sunt periculoase pentru sănătatea dinţilor.

Ce conţin de fapt băuturile energizante?

Pe măsură ce oamenii sunt tot mai îngrijoraţi cu privire la riscul pe care consumul de băuturi energizante îl presupune, un studiu recent analizează impactul asupra organismului al acestor băuturi populare printre adolescenţi .

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite