Weber: Faptul că niciun lider din centrul și estul Europei nu este la conducerea instituțiilor europene nu este acceptabil în următorul mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manfred Weber, aflat la București în contextul Congresului PPE, a subliniat că susține faptul că este nevoie de cineva din țările de centru și de est ale Europei pentru conducerea instituțiilor Uniunii Europene, fiind întrebat despre posibila candidatură a președintelui Klaus Iohannis la conducerea NATO. 

Șeful PPE se află la Burești înn contextul Congresului formațiunii FOTO AFP
Șeful PPE se află la Burești înn contextul Congresului formațiunii FOTO AFP

„Rezultatele celor 10 ani de conducere a președintelui Klaus Iohannis sunt impresionante. Văd în primul rând respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției, care face din România o țară modernă europeană. Al doilea este succesul economic din acești 10 ani. Din nou, mai ales în ultima lună în care Nicolae Ciucă a fost premier, cifrele au fost impresionante. De aceea principalul mesaj este acela că PNL, premierul Nicolae Ciucă și președintele Iohannis au arătat că Românnia este respectată la nivelul Europei. Vocile celor doi lideri contează la nivel european și sunt uniți când discută chestiuni importante”, a expplicaat șeful Partidului Popular European, întrebat cu privire la o posibilă susținere pentru ocuparea funcției de secretar general al NATO de către actualul președinte Klaus Iohannis.

„Avem nevoie de cineva din țările de centru și de est în conducerea Europei”

„Știți că nu pot comenta acum despre decizii ulterioare. Într-o democrație cetățenii sunt cei care votează, cetățenii sunt cei care creează majorități. Dar vreau să subliniez un lucru, noi suntem țărilor din centrul și estul Europei. De aceea, faptul că niciun lider din centrul și estul Europei nu este la conducere instituțiilor europene nu este deloc acceptabil în următorul mandat. Susțin faptul că avem nevoie de cineva din țările de centru și de est în conducerea Europei”, a mai spus Weber. . 

Amenințarea războiului din Ucraina

„Provocarea privind păstrarea păcii cel puțin în interiorul Uniunii Europene de astăzi este probabil cea mai mare provocare din ziua de astăzi. Nu putem garanta pacea în Europa, pentru că avem războiul din Ucraina, dar trebuie cel puțin să păstrăm pacea în UE. Pentru acest lucru avem nevoie de leadership la nivelul UE. Trebuie să apărăm banii plătitorilor de taxe, investițiile, trebuie să inovăm împreună în domeniiul militar, trebuie să fim atât de puernici încât Putin să nu aibă nici măcar un singur gând de a ne ataca. Avem o provocare în față și de aceea o susțin pe Ursula von der Leyen, care prezintă exact acest gen de inițiative la nivelul Europei”, a mai spus șeful PPE. 

În ceea ce privește situația din Germania, Weber a explicat cu despre declarația cancelarului german Olaf Scholz cu privire la refuzul livrării rachetelor pentru Ucraina, că „această declarație a rupt în două propria sa coaliție și de asemenea și pe partenerii la nivel european”. 

Șeful PPE l-a menționat și pe președintele Emmanuel Macron, cu privire la care a arătat că a împărțit de asemenea partenerii europeni

„De aceea subliniem că trebuie să arătăm leadership în acest moment în România. Socialistul Scholz și Macron împart Europa în acest moment”, a mai spus șeful PPE lansând un apel pentru întărirea Uniunii Europene. 

Congresul PPE

„București va fi în următoarele două zile Capitală politică a Europei. Știți că PPE este acum cea mai mare forță din Parlamentul European. (...) În București vom da cetățenilor o idee despre ce ne așteaptă și ce vom oferi cetățenilor europeni și vom nominaliza candidatul nostru pentru președinția Comisiei Europene, care va conduce Guvernul Uniunii Europene și acela va fi Ursula von der Leyen. Unul dintre principalele motive pentru care am ales România pentru a realiza Congresul PPE este pentru că aici PPE are doi lideri importanți, domnul Nicolae Ciucă și președintele Iohannis, care pot arăta ce înseamnă să fii un partid puternic în PPE. Și aș vrea să subliniez că momentul în care Nicolae Ciucă a fost premier, creșterea economică a României a fost evidentă”, a spus șeful PPE în cadrul unei conferințe de presă. 

Manfred Weber a mai subliniat că al doilea motiv pentru alegerea Capitalei Românei „este că PPE se definește ca un partid de centru dreapta și al țărilor est europene”, iar „al treilea motiv este că România este aproape de Ucraina”, arătând că PPE este alături de Ucraina cât de mult poate și urmărește și situația din R. Moldova. 

„România va decide pe 9 iunie dacă va avea o echipă puternică la Bruxellles sau își va irosi voturile pe populiști”

„Aș vrea să subliniez că pentru alegerile pentru Parlamentul European PNL are o listă puternică de candidați. Vreau să îl menționez pe Rareș Bogdan, care este și liderul delegației din Parlamentul European. Când interesele României sunt afectate, el ridică mâna și le apără. Aș vrea să îl menționez și pe Siegfried Mureșan. Este vicepreședinte al PPE, al grupului, a fost raportorul principal pentru planul de reziliență al României, a reușit să aducă 30 de miliarde de euro. Sunt și alte personalități puternice, dar i-am ales pe aceștia doi pentru că vreau să subliniez că România trebuie să pună oameni competenți în PE. Și România va decide pe 9 iunie dacă va avea o echipă puternică la Bruxellles sau își va irosi voturile pe populiști. Îndemnul nostru este să trimiteți oameni competenți în Parlamentul European”, a mai spus șeful PPE. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite