Ciolacu solicită reducerea cheltuielilor bugetare: fără bonusuri și pensionari speciali la stat. „Reducem drastic risipa”

0
Publicat:

Președinte PSD susține că instituțiile publice trebuie să reducă cheltuielile exagerate, dând exemple referitoare la locurile unde ar trebui să se uite guvernanții ca să facă economii., cum sunt bonusurile d elungă durată

Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos / George Călin

Este profund inechitabil ca atunci când cetățenii se confruntă cu greutăți și cu scăderea puterii de cumpărare, cheltuielile statului să se extindă fără măsură. Un Guvern, care este alături de cetățeni, trebuie să ia măsuri pentru diminuarea risipei de fonduri din instituțiile publice. Trebuie să analizăm toate zonele din aparatul de stat în care există cheltuieli exagerate sau nejustificate. De exemplu, ar trebui eliminate toate acele „bonusuri de lungă durată” din sectorul bugetar”, scrie pe pagina sa de Facebook Marcel Ciolacu, președintele PSD. 

Reprezentantul social-democrat dă și câteva aspecte. „Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepțional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanța în muncă. De asemenea, ținând cont că în s-a vorbit mult despre reforma pensiilor, ar trebui ca toate ministerele și celelalte instituții să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajați care, pe lângă salariu, primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare”, a completat liderul PSD. 

Este o sfidare să-i vedem pe acei „tineri pensionari” reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetățenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viață pentru a-și câștiga cuvenita pensie. Solicit deci o curățenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiții! Dar trebuie să reducem drastic risipa!”, ami consideră Marcel Ciolacu.

Nu ar fi pentru prima dată când Coaliția a încercat să strângă cureaua, fiind luate măsuri și la jumătatea anului trecut, însă aproape tot ceea ce deciseseră partidele a fost încălcat cu trecerea timpului. O dovadă a fost situația referitoare la ocolirea prevederilor în ceea ce privește angajările la stat, dar și ignorarea adoptării unor legi care ajutau pentru economisirea de bani

Precizările lui Ciolacu, după o ședință a Coaliției

Potrivit unor surse politice, liderii Coaliției au agreat mai multe măsuri propuse de ministrul Finanțelor pentru reducerea cheltuielilor, creșterea colectării taxelor și încadrarea în deficitul bugetar, printre care reducerea membrilor din consiilie locale și a indemnizației de ședință.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul” că liderii Coaliției de guvernare au căzut de acord asupra unor măsuri propuse de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Astfel, cheltuielile bugetare ar urma să fie reduse cu 20 de miliarde de lei pentru încadrarea în deficitul bugetar. Potrivit surselor citate, în paralel se vor lua și măsuri de creștere a colectării taxelor și accizelor și nu vor fi tăiate fondurile destinate investițiilor. 

Liderii Coaliției au decis și reducerea numărului de membri din consiliile de administrație și reducerea valorii indemnizațiilor de ședință primite de membrii acestora. 

 Deficitul bugetar ESA în anul 2023 este calculat la 4,4% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2026 la 2,9% din PIB, încadrându-se la sfârşitul orizontului de prognoză (anul 2024) în prevederile regulamentelor europene, respectiv 2,95% din PIB. Deficitul bugetar cash atinge în anul 2024 valoarea de 2,95% din PIB, cu care se încadrează in regulamentele europene.  

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite