Șeful AEP: E datoria noastră organizarea de alegeri corecte într-un context cu provocări fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a participat la Reuniunea Reţelei Europene de Cooperare privind Alegerile, care s-a desfășurat la începutul săptămânii la Bruxelles, unde a vorbit de cele patru teste electorale din 2024.

Toni Greblă prezent la Reuniunea Reţelei Europene de Cooperare privind Alegerile. Foto: SSG.gov.ro
Toni Greblă prezent la Reuniunea Reţelei Europene de Cooperare privind Alegerile. Foto: SSG.gov.ro

Toni Greblă, președintele AEP, împreună cu Octavian Chesaru, directorul Direcției Reglementări, au participat la Reuniunea Rețelei Europene de Cooperare privind Alegerile, organizată la Bruxelles. Evenimentul a început cu un discurs al preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi al preşedintelui Parlamentului European, Roberta Metsola.

În cadrul Reuniunii, Toni Greblă a afirmat că „Este datoria şi responsabilitatea noastră, a tuturor organismelor electorale din Uniunea Europeană, de a asigura organizarea unor alegeri libere, corecte şi democratice, mai ales în actualul context european care se confruntă cu provocări fără precedent. Cu sprijinul specialiştilor Comisiei Europene, am demarat procese ample de consultare pentru ca, atât alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, cât şi pentru celelalte tipuri de scrutinuri de anul viitor să se desfăşoare în cel mai bun şi eficient mod posibil. Cheia succesului rămâne transparenţa procesului electoral şi asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la vot, într-un efort comun de sporire a încrederii electoratului, în special a tinerilor, în utilitatea votului pentru societate”.

Președintele Autorității Electorale Permanente a transmis că riscurile din domeniul securității cibernetice și știrile false sunt unele dintre principalele subiecte de discuție de pe agenda europeană și „pot fi reduse doar printr-un efort comun de transparenţă şi prin asigurarea unor dezbateri reale şi democratice”.

România a reglementat în legislația electorală sisteme de acreditare pentru observatori naționali și internaționali

Conducerea AEP a afirmat că transparența procesului electoral este esențială pentru a crește încrederea cetățenilor în alegeri. Pentru acest lucru este nevoie de observatori ai alegerilor, care să se asigure de respectarea integrității, transparenţei şi credibilității proceselor electorale. România este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene care a reglementat în legislația electorală sisteme de acreditare pentru observatori naționali și internaționali. În acest sens, Toni Greblă le-a transmis participanților la Reuniunea de la Bruxelles, o invitație pentru a participa, în calitate de observatori, la procesele electorale organizate în România în 2024, dar și la alegerea membrilor din țara noastră în Parlamentul European.

Sistemul electoral din România este caracterizat de digitalizarea unor proceduri esenţiale, sporind încrederea cetăţenilor în alegeri. Pentru instrumentele informatice utilizate în procesele electorale din ţara noastră au fost implementate ample măsuri de garantare a rezilienţei şi siguranţei, nefiind sesizate incidente de integritate sau securitate cu privire la acestea”, se arată în comunicatul de presă transmis de AEP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite