Când vor avea loc alegerile europarlamentare din 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui anunț al șefei Parlamentului European, Roberta Metsola, viitorii membrii ai Legislativului european ar urma să fie aleși în iunie, aceasta fiind prima rundă de alegeri din cele patru pentru România în anul 2024.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit unui anunț postat pe Twitter al șefei Parlamentului European, alegerile europarlamentare ar urma să se desfășoare în toate statele membre UE în perioada 6-9 iunie 2024.  

Având în vedere că în România alegerile se pot organiza duminica, europarlamentarele din 2024 ar urma să aibă loc în țara noastră duminică, 9 iunie.

  Alegerile au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume, iar în urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.

Alegerile europarlamentare în România sunt primele din anul electoral 2024, tot anul viitor urmând să se desfășoare și localele, parlamentarele și prezidențialele.

Discuții pentru comsarea alegerilor

În acest context, la nivelul Coaliției de guvernare se discută posibilitatea comasării a două runde de scrutin, nefiind însă posibilă comasarea cu alegerile europarlamentare. 

Totodată, provlema comasării alegerilor trebuie să aibă în vedere și o decizie mai veche a Curții Constituționale a României, care prevede că soluția comasării încalcă mai multe drepturi constituționale.  

  Argumentele sunt reducerea cheltuielilor economice, posibila „oboseală“ electorală (dacă îi chemi pe oameni de prea multe ori la vot, s-ar putea ca la ultimele, parlamentarele, prezența să fie foarte mică), evitarea blocării administrației, cât mai puțin timp pentru o posibilă instabilitate politică (în condițiile unui război la graniță), dar și datele din sondajele făcute la comanda PNL, prin care două treimi dintre respondenți sunt de acord cu comasarea alegerilor.

Un alt argument, punctat de surse de la vârful PNL pentru „Adevărul“, este că liberalii pot fi ajutați de numărul mare de edili, dacă reușesc să lipească localele de vreun rând de alegeri. „În schimb, în varianta unei comasări prezidențiale-parlamentare, suntem condamnați să avem un politician puternic, care să domine o competiție cu Ciolacu. Așadar, nu un neconflictual, cum e Ciucă“, susține un vicepreședinte PNL, sub protecția anonimatului.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite