Sorin Grindeanu nu exclude un tandem „preşedinte-premier” cu PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și prim-vicepreședinte PSD, susține că nu este exclusă o continuare a colaborării cu PNL, sub forma unui tandem președinte-premier, în condițiile în care sondajele arată că cele două formațiuni au majoritatea.

Sorin Grindeanu afirmat că și la alegerile parlamentare se pot face liste comune Foto: Arhivă
Sorin Grindeanu afirmat că și la alegerile parlamentare se pot face liste comune Foto: Arhivă

În momentul în care faci lucruri care ar schimba o ordine firească atunci trebuie să prezinți, așa e onest, trebuie să te duci în fața cetățenilor, și să spui, vrem să facem alegerile A cu B, fără să nominalizez, împreună, fiindcă noi Coaliția de guvernare ne-am gândit așa și asta e oferta pentru români. Orice altă chestiune care e doar așa indusă fără a fi transparent eu cred că va fi sancționată de către români. În schimb, dacă te duci onest și spui, vrem să facem europarlamentare cu locale împreună pentru că tradițional avem locale acolo, în primăvară-vară, vrem să ne ducem în toamnă cu o ofertă comună pentru parlamentare, poate un candidat comun la prezidențiale, de ce excludem acest lucru. Acestea trebuie spuse direct, cât se poate de direct și transparent și trebuie discutate toate, nu pe bucăți, de la primele alegeri până la ultimele, în cadrul Coaliției și după ce ajungem la un plan acceptat și de PSD și de PNL să le prezentăm acest plan românilor”, a afirmat Sorin Grindeanu, la Digi24.

Prim-vicepreședinte PSD a susținut că nu exclude varianta ca funcțiile să fie în tandem. 

Nu exclud acest lucru. Și vă spun și de ce. Am văzut cu toții sondajele, că majoritatea este PSD-PNL, nu există alt tip de majoritate, noi nu facem majorități de exemplu cu AUR sau Șoșoacă. A declarat președintele partidului acest lucru. La fel, am văzut colegii de la PNL că nu fac acest lucru. Când extragi acestă zonă, nu-ți rămâne decât această variantă în continuare”, a explicat ministrul Transporturilor.

Totodată, Grindeanu a afirmat că aceste scenarii trebuie analizate și prezentate înainte de europarlamentare.

„Eu cred că toate aceste lucuri trebuie făcute înainte de europarlamentare și prezentat cap coadă, venim cu aceste lucruri în această primăvară. Sigur, vorbim de familii politice europene diferite principalele curente europene, popular și social-democrați, aici nu putem să amestecăm foarte mult lucrurile, dar putem discuta de variante care să ducă mai departe această stabilitate. Eu nu sunt adeptul unor liste comune. Eu cred că fiecare trebuie să candideze și să-și maximizeze pe propriul bazin electoral procentele, asta e părerea mea”, a explicat ministrul Transporturilor.

Întrebat ce părere are dacă un partid ar avea funcția de președinte, iar celălalt funcția de prim-ministru, Grindeanu a spus că „poate fi o variantă”, dar există și scenariul în care partidele să aibă proprii candidați.

„Fiecare să candideze separat, în sensul că vom avea doi candidați la funcția de președinte, unul propus de PSD, unul propus de PNL și vedem cine câștigă sau putem avea un singur candidat. Nu văd altă variantă. A treia nu există. (...) Poate să fie o variantă de acest tip. (...) Mi mai important mi se pare să nu discutăm toate aceste scenarii decât direct și onest, după ce le-am discutat fiecare în cadrul partidului său și după care în Coaliție, și, dacă se ajunge la un numitor comun, să mergem să le prezentăm onest românilor onest ce propune această colaiție”, a mai explicat ministrul Transporturilor, adăugând că și la alegerile parlamentare se pot face liste comune, „pentru că am mai avut”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite