Cine se încălzește să-i ia locul lui Ciolacu la șefia Camerei Deputaților SURSE

0
Publicat:

Camera Deputaților va avea un nou șef sau șefă după plecarea lui Marcel Ciolacu premier, la sfârșitul lunii mai. Cel puțin patru nume sunt pe lista scurtă din interiorul PSD.

Marcel Ciolacu ar putea să-i lase locul lui Afred Simonis (stânga) FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu ar putea să-i lase locul lui Afred Simonis (stânga) FOTO Inquam Photos

Cu toate că mult timp a fost vehiculat ca variantă de președinte al Camerei Deputaților după plecarea lui Marcel Ciolacu la Palatul Victoria, Sorin Grindeanu va rămâne ministru al Transporturile, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul”. Rămâne de văzut dacă va fi și vicepremier, în condițiile în care PSD deja ar avea prima funcție din Guvern.

Prin urmare, încep jocurile pentru șefia Camerei Deputaților, adică pentru a treia funcție în stat, o poziție importantă și care odată cu trecerea timpului poate deveni o contrapondere la cea pe care o are Marcel Ciolacu, adică de premier, de la final de mai. Marcel Ciolacu a preluat conducerea PSD în 2019 având funcția de șef al Camerei, pe care a preluat-o imediat după condamnarea lui Liviu Dragnea. În perioada când Marcel Ciolacu devenea președinte al Camerei Deputaților, premier era Viorica Dăncilă, dată jos în octombrie 2019.

Variantele PSD

În discuțiile din PSD, lista e destul de lungă, fiind atât bărbați, cât și femei, ținându-se cont de semnificația alegerii fiecărui candidat pentru a treia funcție în stat. Prima persoană este Daniel Suciu, acum vicepreședinte al Camerei Deputaților. Venirea unui vicepreședinte ca președinte a fost uzuală, fie doar cu delegare de atribuții. Așa s-a întâmplat, de exemplu, o perioadă, după condamnarea lui Liviu Dragnea, în mai 2019, când câteva luni a fost Florin Iordache. Apoi, președinte al Camerei a fost ales Marcel Ciolacu. Varianta Suciu este văzută ca o reparație morală pentru organizațiile din Transilvania, în condițiile în care acestea nu mai au niciun ministru, după demisia lui Dîncu. Daniel Suciu provine din Bistrița Năsăud, județ controlat de Radul Moldovan (șef de CJ al treilea mandat). Moldova a fost și cel care l-a propus pe Dîncu în Guvern.

A doua variantă este Alfred Simonis, liderul de grup al PSD. Surse social-democrate susțin că acesta e cel mai influent om din partid la nivel parlamentar, fiind cel care controlează ce se întâmplă la nivel legislativ. „Nu Ciolacu e cel care știe tot ce se întâmplă, ci Fredi. Merge la toate voturile și dezbaterile importante, oprește ședințe și are cuvântul decisiv privind mersul parlamentar” susțin surse din PSD pentru „Adevărul”. Problema este că Simonis vine din filiala Timiș, acolo unde organizația deja are un ministru și vicepremier. Pe Sorin Grindeanu, mai exact. Iar marea problemă este că PSD Timiș nu mai e vreo organizație fruntașă, neavând nici șef de Consiliu Județean – unde este acum liberalul Alin Nica, dar nici primar, funcție ocupată de USR-istul Dominic Fritz. 

Varianta unei femei nu e exclusă

Marcel Ciolacu a discutat cu apropiații inclusiv de propunerea unei femei, fiind mai multe variante. Două dintre acestea sunt șefa Comisiei de învățământ de la Camera Deputaților și unul dintre secretarii Camerei Deputaților. În ceea ce privește șefa de învățământ, aceasta este Natalia Intotero, deputată de Hunedoara. „Soldat disciplinat”, Intotero a figurat în ultimii ani prin cei mai puternici donatori ai partidului, susținând formațiunea cu sume generoase.

Cealaltă persoană este Alexandra Presură. Deținătoare în prezent a funcției de secretar, Presură a fost aleasă pe listele PSD Dolj. E sprijinită în politică de cuplul Claudiu Manda – Lia Olguța Vasilescu. Varianta Presură este realizabilă mai ales în condițiile în care la Muncă nu va mai fi Marius Budăi, ministru sprijinit și acum de social-democrații din Dolj. Pe lista de doamne mai sunt și alte persoane, însă o decizie va fi luată săptămânile următoare.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite