Reacţii în cazul tragediei din Ucraina. Ponta: „Vreau mobilizare exemplară!“. Duşa: „Aveţi informaţii că avionul a fost doborât?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii politici români au transmis condoleanţe şi au exprimat sprijinul pentru toţi cei afectaţi de tragedia aviatică petrecută joi, în regiunea Doneţk, însă poziţiile au fost nuanţate.

„Ce s-a întâmplat în Ucraina este o tragedie teribilă! Suntem cu toţii şocaţi de acest eveniment, şi cred că vinovaţii trebuie găsiţi rapid şi pedepsiţi! În astfel de momente, nu contează nici politica, nici diferenţele dintre noi - contează doar umanitatea noastră şi capacitatea de a ne proteja de astfel de incredibile tragedii. Pentru noi, ca ţară, mobilizarea trebuie să fie exemplară, pentru toate instituţiile, şi sunt convins că fiecare îşi va face datoria pentru asta“, a scris premierul, pe contul său de Facebook.

Ulterior, un comunicat de la Guvern a anunţat că Ponta le-a trimis scrisori de condoleanţe omologilor săi din Malaysia şi Olanda şi a subliniat că „este nevoie de clarificarea, în cel mai scurt timp, a condiţiilor şi cauzelor prăbuşirii aeronavei“.

La rândul lui, preşedintele Traian Băsescu s-a arătat consternat de eveniment, într-un comunicat dat publicităţii încă de joi, de către Administraţia Prezidenţială.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu cere clarificarea imediată a condiţiilor în care s-a petrecut tragicul accident şi solicită ca experţi ai Uniunii Europene să participe la anchetă alături de autorităţile ucrainene“, se mai precizează în comunicat.

Un mesaj similar a avut şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a adăugat că tragedia petrecută în Ucraina „demonstrează încă o dată necesitatea încetării de urgenţă a conflictului care ameninţă integritatea teritorială a statului ucrainean şi destabilizează întreaga regiune“.

„În acest context“, mai spune Corlăţean, „şeful diplomaţiei române atrage atenţia asupra necesităţii asigurării prioritare a securităţii oamenilor şi prevenirea pierderilor de vieţi omeneşti nevinovate“.

Duşa : „Aveţi informaţii că a fost doborât?“

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, susţine că, deşi tragedia aviatică din Ucraina este „un eveniment deosebit“, nu se impune stare de alertă la nivelul Armatei Române.

„Este un zbor civil şi pentru asemenea lucru nu ar fi necesară o şedinţă CSAT. Sigur, este un eveniment deosebit şi numai o minte bolnavă poate să lanseze o rachetă“, a mai spus Duşa.

„Lucrurile sunt incerte şi trebuie să fim ponderaţi. E un eveniment deosebit, dar trebuie condamnat faptul că şi-au pierdut viaţa 295 de oameni. Aveţi dumneavoastră informaţii că a fost doborât ?“, a completat el.

Pe de altă parte, Înaltul Reprezentant al Guvernului, Mircea Geoană, a catalogat evenimentul drept o crimă revoltătoare, deşi a subliniat că nu trebuie să ne antepronunţăm.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. joi) este o crimă absolut revoltătoare şi cred că reprezintă unul dintre acele gesturi ce pot marca întreaga istorie. O anchetă internaţională transparentă şi independentă este absolut necesară, pentru că astfel de gesturi nu pot fi puse sub preş", afirmă Geoană, într-un comunicat.

Citeşte şi:

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

      

Ministerul român de Externe: Pe lista pasagerilor avionului prăbuşit în Ucraina nu se aflau români

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Ministerul Afacerilor Externe dispune activarea celulei de criză la nivelul instituţiei, în urma „catastrofei aviatice” din Ucraina

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

Malaysia Airlines MH17 zbura pe culoarul aerian L980, unul dintre cele mai aglomerate "drumuri" spre Asia

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

Senatorul John McCain: „Dacă Rusia a doborât avionul MH17, atunci trebuie să existe repercusiuni incredibile“

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

„Blestemul“ Malaysian Airlines: de ce e în pragul falimentului şi ce şanse sunt să pici cu avionul în ziua de astăzi

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite