PSD respinge în continuare propunerea privind comasarea alegerilor

0
Publicat:

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, a declarat cu privire la comasarea alegerilor europarlamentare că este adeptul păstrării unui calendar normal al alegerilor, cunoscut de toată lumea.

FOTO Inquamm Photos
FOTO Inquamm Photos

„Eu, de principiu, susţin ca fiecare alegere să fie la timpul lor. Acum, sigur, e un semn de întrebare legat de locale. dacă vă aduceţi aminte, alegerile locale se ţineau undeva la începutul verii, din 1990 încoace. Se ţineau la sfârşit de mai-iunie. O singură excepţie a fost acum patru ani, când pe perioada de pandemie şi de urgenţă s-a făcut alegerile în septembrie”, a explicat ministrul Transporturilor, potrivit News.  

Precizările vin în contextul în care președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat despre varianta comasării alegerilor europarlamentare şi locale că propunerea va fi dicutată în partid şi în coaliţie. 

„Mi-e greu să fac o analiză, dar eu sunt adeptul păstrării unui calendar normal, ştiut foarte bine de toată lumea”, a mai precizat Grindeanu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat anterior cu privire la propunere că e un interes politic, și nu crede că aceasta este o prioritate pentru români. 

Eu am spus și aseară una este discuția din interiorul fiecăruia partid, una e discuția coaliție, haideți să vedem ce își doresc românii în primul rând. Din punctul meu de vedere pentru români nu este nicio prioritate nici o comasare. Nu m-a oprit nimeni pe stradă nici astăzi când am mers în mai multe locații, nu m-a oprit nimeni să mă întrebe de comasare, toată lumea întreabă în ceea ce privește nivelul de trai. Nu, e un interes politic”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, după vizita la Ferma Zootehnică din municipiul Baia Mare.  

PNL încearcă să îi convingă pe partenerii de Coaliție să accepte o variantă de comasare a unor runde de alegeri din 2024, ultima variantă fiind cea a europarlamentarelor cu localele, după ce au fost înaintate și alte variante. Însă și acest scenariu are numeroase hibe.

Propunerea ar necesita modificări legislative. În cazul unei potențiale comasări a europarlamentarelor cu localele ar trebui modificat Codul Administrativ, pentru că în prezent prevederea legală este aceea că mandatul unui ales local este de patru ani, fără a fi vreo mențiune că ar putea fi înlocuit înainte sau că pot fi organizate alegeri mai devreme.

În 2020, mandatele aleșilor locali au fost prelungite cu trei luni, din cauza pandemiei, în iunie fiind o incidență foarte mare a cazurilor. De data această, nu există motive ale scurtării mandatelor sau ale găsirii unei soluții pentru comasare, susțin surse social-democrate pentru „Adevărul”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite