Philip Gordon :"Ne pasă de România, de viitorul ei, de democraţia ei”

0
0
Philip Gordon:"Voi
fi foarte deschis: suntem îngrijoraţi la Washington în legătură
cu evoluţiile de aici."  FOTO:MEDIAFAX
Philip Gordon:"Voi fi foarte deschis: suntem îngrijoraţi la Washington în legătură cu evoluţiile de aici."  FOTO:MEDIAFAX

Philip Gordon a declarat, luni, într-o întâlnire la Bucureşti cu reprezentanţi ai societăţii civile, că nu s-ar fi aflat în România dacă Statele Unite nu ar fi avut senzaţia că lucrurile de pe scena politică nu alunecă în direcţia greşită.

"Voi fi foarte deschis: suntem îngrijoraţi la Washington în legătură cu evoluţiile de aici. Le urmărim foarte atent. Eu n-aş fi fost aici, la mijlocul lunii august, dacă nu ar fi fost ceva, dacă nu am fi avut senzaţia că se întâmplă ceva foarte important şi care alunecă în direcţia greşită, motiv pentru care este foarte important pentru mine să fiu aici", declară Philip Gordon.

Oficialul american a precizat că vrea să înţeleagă mai bine ce se întâmplă în România şi să comunice mesaje Guvernului şi liderilor politici în legătură cu "îngrijorările şi potenţialele consecinţe pentru România" ale evoluţiilor din ţară.

Gordon a mai precizat că doreşte să afle de la interlocutării săi, inclusiv comunitatea de afaceri, perspectiva pe care o au asupra evoluţiilor din România şi pot Statele Unite să ajute.

Departamentul de stat nu precizează cine a participat la această întâlnire, din 13 august, şi nici ce s-a discutat în continuare.

Totodată, Departamentul de stat publică transcriptul discuţiei pe care oficialul american a avut-o cu un grup de jurnalişti, la Bucureşti.

Oficialul american a declarat,luni seară, că “SUA susţin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autorităţilor de la Bucureşţi”, spunând că a auzit tot ce trebuia să audă de la oficialii români cu care a discutat.

"Ne pasă de România, de viitorul ei, de democraţia ei", a mai spus Gordon.

El a mai precizat că preocupările SUA sunt legate de recentele evoluţii legate de referendum şi de procesul prin care aceta este revizuit.

"Am venit şi pentru a exprima aceste preocupări. Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului.Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat", spune oficialul american.

Totodată, Philip Gordon a declarat, luni, că ţara sa îşi doreşte un parteneriat puternic între cele două state, menţionând că punerea în aplicare a unui astfel de proiect de anvergură ar fi dificilă dacă ar exista semne de întrebare legate de legitimitatea unor procese democratice.

"Am stabilit recent acest Parteneriat şi vrem să îl vedem funcţionând în continuare ", a declarat Gordon.

"Ne aştepăm la respect pentru instituţiile independente, ne aşteptăm ca acuzaţiile credibile de fraudă şi de imixtiuni să fie anchetate şi rezolvate şi ne aşteptăm ca ei (liderii de la Bucureşti, nr.) să sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim. Nu trebuie ca eu să spun precis ce înseamnă asta, într-un caz sau în altul, dar lucrurile astea se văd", a spus Gordon.

Reprezentatul Guvernului american a precizat că atunci când lucrurile se complică pe plan intern, este nevoie de un  "validator" extern.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri