Cristian Preda: „Decizia CCR de a devansa cu zece zile data la care se va pronunţa asupra referendumului din 29 iulie e raţională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Preda: "N-ar fi rău ca Ponta să trimită mai devreme decât i-a cerut CC datele arhicunoscute" FOTO: MEDIAFAX
Cristian Preda: "N-ar fi rău ca Ponta să trimită mai devreme decât i-a cerut CC datele arhicunoscute" FOTO: MEDIAFAX

Cristian Preda, prim-vicepreşedintele PDL, spune că decizia CC de a devansa data la care se va pronunţa asupra referendumului este raţională şi consideră că n-ar fi rău ca premierul să arate că doreşte să contribuie la depăşirea crizei şi să trimită mai devreme Curţii datele "arhicunoscute".

 "Decizia CCR de a devansa cu zece zile data la care se va pronunţa asupra referendumului din 29 iulie e raţională. Să sperăm că până pe 21 august nu va apărea vreun obstacol nou. Sunt utile şi explicaţiile despre listele electorale furnizate de judecători Guvernului, care a blocat, prin MAI, pe 2 august, luarea unei decizii. N-ar fi rău ca şi Victor Ponta să arate cât de mult îşi doreşte să contribuie la depăşirea crizei şi să trimită mai devreme decât i-a cerut Curtea datele mult-aşteptate şi arhicunoscute ", scrie Preda pe blogul personal.

Preda spune că merită notat că s-a ajuns la un acord în sânul Curţii şi cu privire la numărul necesar de voturi pentru a invalida referendumul. 

"Legea spune că validarea se face cu minimum două treimi, fără a pomeni ceva despre numărul de voturi necesare invalidării. Logica juridică elementară spune atunci că invalidarea intervine dacă nu se atinge pragul de 6 la 3 pentru validare. Ceea ce înseamnă că referendumul e invalidat nu doar cu 6 voturi la 3, ci şi cu orice vot de tipul 5 la 4", mai scrie Preda. 

Curtea Constituţională a admis, marţi, solicitarea formulată de Traian Băsescu, de preschimbare a termenului şedinţei CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august. Listele electorale permanente vor fi actualizate până la data de 10 iulie. Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.

După şedinţa de marţi, Curtea Constituţională, a anunţat că se va pronunţa cu o majoritate de două treimi, adică şase voturi din nouă, asupra valabilităţii referendumului din 29 iulie, conform Legii privind organizarea şi funcţionarea CC.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri