Petre Roman regretă că nu a candidat în septembrie 1992 la președinție: „Nu au mai fost proiecte de țară”

0
Publicat:

Fostul premier Petre Roman a declarat că a avut un proiect de ţară, care se numea Schiţa Strategiei pentru înfăptuirea economiei de piaţă în România şi că ulterior nu au mai fost astfel de proiecte, precizând, potrivit News, că a greșit atunci când nu a candidat la președinție în septembrie 1992.

Fostul premier regretă lipsa unei candidaturi la prezidențialele din 1992 FOTO Arhivă Adevărul
Fostul premier regretă lipsa unei candidaturi la prezidențialele din 1992 FOTO Arhivă Adevărul

„Am avut un proiect de ţară, pot să spun că, ulterior, proiecte de ţară nu au mai fost. Fac această afirmaţie deloc cu un sentiment bun, ci cu amărăciune, astăzi, şi mai mult. Am avut ideea că trebuie să construim un proiect de ţară. Întâi să aflăm care este realitatea economică, socială a României, pentru că evident că sistemul minţea în proporţie de masă. Şi ne-am întânit cu un om excepţional în istoria modernă a României, academicianul Tudorel Postolache, care era directorul Institutului de Cercetări Economice, şi cu care am discutat despre lansarea acestui proiect. În mai, la scurt timp după aceea, am avut acest document care se numea Schiţa Strategiei pentru înfăptuirea economiei de piaţă în România. A fost un veritabil proiect de ţară, inclusiv cu agendă parlamentară, legile care trebuiau adoptate, a fost un document la care au muncit 1.400 de specialişti români, cu un entuziasm greu de imaginat”, a relatat fostul premier, potrivit News.

Proiectul a fost lansat pe 6 ianuarie 1990, la zece zile după ce a a ajuns premier. „Nu aveam nicio legătură cu politica şi mai degrabă uram politica. Eram sub regimul Ceauşescu, era ultimul regim stalinist din tot spaţiul sovietic”, a mai adăugat Petre Roman. 

„Eu am făcut o mare eroare, singura mare greşeală pe care am făcut-o, şi anume că în septembrie 1992 nu am candidat la fiuncţia de preşedinte al României pentru că e foarte probabil că aş fi câştigat şi nu se întâmpla ce s-a întâmplat ulterior. (..) După votul din 92, s-a instaurat în România puterea roşie, patrulaterul roşu, erau toate partide de sorginte comunistă, am ajuns în colaps. (...)În mod cert am fi mers mai departe pe drumul pe care eram angajaţi”, a mai spus fostul premier

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite