Parlamentul European solicită reevaluarea fondurilor pentru Palestina. Mureșan: Trebuie să continuăm ajutorul umanitar în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European solicită Comisiei Europene reevaluarea fondurilor destinate Palestinei, subliniind însă necesitatea continuării ajutorului umanitar, în condițiile în care situația umanitară din regiune este de așteptat să se agraveze în următoarea perioadă. 

Parlamentul European solicită reevaluarea fondurilor acordate Palestinei FOTO Siegfried Mureșan
Parlamentul European solicită reevaluarea fondurilor acordate Palestinei FOTO Siegfried Mureșan

„Parlamentul European solicită reevaluarea fondurilor care merg spre Palestina și continuarea ajutorului umanitar în regiune, mai ales pentru refugiații palestinieni. În poziția Parlamentului European privind Bugetul Uniunii Europene din 2024 - pe care am coordonat-o ca negociator-șef și care va fi votată mâine, în sesiune plenară - vom include un paragraf prin care solicităm Comisiei Europene reevaluarea tuturor fondurilor alocate pentru Palestina”, a transmis eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Eurodeputatul a mai subliniat că „fondurile europene nu au fost și nu vor fi niciodată folosite pentru susținerea Hamas sau a oricărei entități teroriste. Cu toate acestea, în contextul evoluțiilor recente, considerăm necesară o evaluare actualizată a fiecărui euro din Bugetul Uniunii Europene care ajunge în regiune”.

„Considerăm, în același timp, că trebuie să continuăm ajutorul umanitar în regiune, mai ales pentru refugiații palestinieni din Iordania și Liban. Situația umanitară din regiune este de așteptat să se agraveze în următoarea perioadă și este datoria noastră să rămânem alături de persoanele vulnerabile”, a conchis Soegfried Mureșan. 

Uniunea Europeană s-a trezit într-o dispută diplomatică după ce anunțul că va suspenda „toate plățile” către palestinieni ca urmare a atacurilor Hamas asupra Israelului a dus la ciocniri cu mai multe state membre, inclusiv Irlanda, Spania și Țările de Jos.  

Postarea a surprins statele membre, mai multe întrebându-se cum ar putea fi suspendat ajutorul umanitar exact în momentul în care Gaza e ruptă de Israel într-un „asediu complet”.

După șase ore în căutarea unei explicații, Comisia Europeană a părut să dea înapoi la anunțul făcut de comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, în care spunea: „Nu va exista nicio suspendare a plăților”. Dar a tulburat apele spunând că „nu sunt plăți prevăzute”.

Diplomatul-șef al UE, Josep Borrell, care se află în Oman pentru un summit cu statele din Golf, a insistat că ajutorul umanitar nu va fi suspendat palestinienilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite