Conflict diplomatic în UE, după anunțul privind sistarea fondurilor pentru palestinieni

0
Publicat:

Uniunea Europeană s-a trezit într-o dispută diplomatică după ce anunțul că va suspenda „toate plățile” către palestinieni ca urmare a atacurilor Hamas asupra Israelului a dus la ciocniri cu mai multe state membre, inclusiv Irlanda, Spania și Țările de Jos.

Diplomatii UE nu se inteleg pe tema sprijinului pentru palestinieni FOTO Shutterstock
Diplomatii UE nu se inteleg pe tema sprijinului pentru palestinieni FOTO Shutterstock

După șase ore în căutarea unei explicații, Comisia Europeană a părut să dea înapoi la anunțul făcut de comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, în care spunea: „Nu va exista nicio suspendare a plăților”. Dar a tulburat apele spunând că „nu sunt plăți prevăzute”.

Diplomatul-șef al UE, Josep Borrell, care se află în Oman pentru un summit cu statele din Golf, a insistat că ajutorul umanitar nu va fi suspendat palestinienilor.

„Suspendarea plăților – pedepsirea întregului popor palestinian – ar fi dăunat intereselor UE în regiune și ar fi încurajat și mai mult teroriștii”, a spus el.

Disputa a izbucnit după ce Várhelyi a anunțat că „toate plățile au fost imediat suspendate” și „toate proiectele supuse analizei” într-o postare pe X, fosta Twitter, luni după-amiază.

„Nu poate exista nicio bază pentru afaceri ca de obicei”, a spus el. „Fiind cel mai mare donator al palestinienilor, Comisia Europeană își revizuiește întregul portofoliu de dezvoltare, în valoare totală de 691 de milioane de euro”.

Postarea a surprins statele membre, mai multe întrebându-se cum ar putea fi suspendat ajutorul umanitar exact în momentul în care Gaza e ruptă de Israel într-un „asediu complet”.

Irlanda și Luxemburg au pus sub semnul întrebării declarația, stânjenind oficialii comisiei care au indicat că orice decizie privind finanțarea va fi luată la o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ai UE de marți, 10 octombrie.

„Am văzut tweet-ul emis în această după-amiază de comisarul Várhelyi… înțelegem că nu există nicio bază legală pentru o decizie unilaterală de acest fel a unui comisar individual și nu ne așteptăm la o suspendare a ajutorului”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Dublin.

Madrid și Bruxelles și-au exprimat, de asemenea, rezerve, Belgia anunțând că va continua dezvoltarea și ajutorul umanitar. „Este important să nu acţionăm în grabă”.

O sursă de la Ministerul de Externe al Spaniei a spus că decizia comisarului „a provocat neliniște în guvernul spaniol”.

Ministrul său de externe, José Manuel Albares, l-a sunat pe Várhelyi „pentru a-și transmite dezacordul în legătură cu această decizie” și a cerut ca aceasta să fie trecută pe ordinea de zi la o întâlnire de urgență a miniștrilor de externe din Oman, marți.

Premierul olandez, Mark Rutte, a fost întrebat dacă fondurile umanitare din Țările de Jos vor fi suspendate.

„Nu se pune problema în acest moment”, a spus Rutte, adăugând că UE nu a finanțat Hamas în niciun caz. „Trebuie să facem distincția între Hamas, organizația teroristă și palestinienii nevinovați, care sunt la fel de mult victime în acest moment și, din nou, în cazul Gaza, au fost de 16 ani. Și trebuie să trăiască sub jugul unui regim terorist teribil”, a spus el.

Pe măsură ce au trecut ore fără nicio explicație, un alt comisar a fost nevoit să-i asigure pe critici că civilii din Gaza nu sunt abandonați în fața blocadei energetice și alimentare din partea Israelului. „Ajutorul umanitar al UE pentru palestinienii aflați în dificultate va continua atât timp cât va fi nevoie”, a scris comisarul pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič.

După șase ore fără nicio explicație pentru tweet-ul lui Várhelyi, UE a emis în sfârșit o declarație, confirmând că lansează „o revizuire urgentă a asistenței UE pentru Palestina”. „Obiectivul acestei revizuiri este de a se asigura că nicio finanțare UE nu permite în mod indirect vreunei organizații teroriste să efectueze atacuri împotriva Israelului”, se arată în comunicat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite