Parlamentul suedez, vot pentru intrarea României în Schengen

0
Publicat:

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că Parlamentul suedez, cu sprijinul decisiv al colegilor social-democraților, a dat un vot de susținere a aderării României în spațiul Schengen.

Victor Negrescu, unul dintre cei mai activi euroaleși PSD FOTO Fb V.Negrescu
Victor Negrescu, unul dintre cei mai activi euroaleși PSD FOTO Fb V.Negrescu

„Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen. Votul a avut loc în această dimineață în Comisia de Afaceri Europene. Opoziția social-democrată a salvat guvernul de dreapta deși acesta este susținut de o coaliție din care fac parte extremiştii, demonstrând astfel încă o dată faptul că influența Partidului Social Democrat în familia social-democrată europeană este reală și în interesul României”, precizează Victor Negrescu, într-un mesaj publicat pe pagina personală de Facebook.

Reprezentantul partidului condus de Marcel Ciolacu nu a scăpăat prilejul de a trimite săgeți către euroaleșii din alte familii politice „Așteptăm ca şi celelalte familii politice europene, Partidul Popularilor Europeni, RENEW sau Conservatorii Europeni să sprijine România cu adevărat, deoarece momentan, atât în Austria, cât şi în Olanda aceste partide blochează accesul țării noastre la zona de liberă circulație. Dar pentru că aderarea la Schengen este un obiectiv național, am intrat şi noi în contact cu aceste formațiuni politice pentru că nu dorim politizarea subiectului şi credem că trebuie să fim uniți pentru interesul României”, a completat eurodeputatul PSD.

Radiografia problematicii

„Momentul cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în data de 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne. La acest moment Austria se opune deschis, iar Olanda exprimă reticențe mai ales față de Bulgaria. Croația are girul tuturor statelor membre”, a subliniat Victor Negrescu. 

Cu un mesaj a venit și colegul său din Parlamentul European, Dan Nica. „Salut decizia parlamentarilor suedezi, care au dat azi mandat guvernului de la Stockholm să susțină aderarea României la Schengen. Decizia din Comisia pentru Afaceri Europene formalizează o poziție esențială pentru noi în această etapă. Mă bucur că ne-am putut baza pe colegii social-democrați suedezi, cărora le mulțumesc”, a transmis Nica, prin intermediul unui comunicat de presă.

Emoții cu Austria

Potrivit unor surse diplomatice citate de Total Croatian News, la discuțiile dintre ambasadorii statelor membre UE, Austria a fost singura țară care s-a opus aderării României la Schengen. Publicația din Croația scrie că în cadrul discuțiilor despre extinderea spațiului Schengen, purtate în pregătirea Consiliului JAI din perioada 8-9 decembrie, nicio țară nu s-a opus aderării Croației, însă Olanda s-a opus aderării Bulgariei, iar Austria a fost atât împotriva aderării Bulgariei, cât și României. 

  De asemenea, potrivit Total Croatian News, conform regulilor lor interne, unele state membre trebuie să obțină aprobarea comisiilor competente din parlamentele lor naționale pentru pozițiile în Consiliul UE.  

Președintele Klaus Iohannis are o vizită în Grecia, unde se va întâlni cu mai mulți oficiali eleni. De asemenea, sâmbătă ar urma să participe la Congresul Partidului Popular European, când va putea vorbi cu premierul austriac, care face parte din aceeași familie politică. 

Prin urmare, Coaliția este în cursă contracronometru pentru a se asigura că România va avea parte de susținere totală pentru primirea în spațiul Schengen, până pe 8 decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite