Cum vede Ciolacu proiecția bugetară pe 2024 la capitolul investiții

0
Publicat:

Marcel Ciolacu a afirmat, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, faptul că în bugetul pe anul 2024 vor fi alocați pentru investiții cel puțin 7% din PIB.

Marcel Ciolacu a dezbătut situația bugetului pe anul 2024 Foto: Inquam Photos
Marcel Ciolacu a dezbătut situația bugetului pe anul 2024 Foto: Inquam Photos

Vreau să vă prioritizați atât proiectele de investiții, cât și resursele umane din instituțiile pe care le gestionați. Ne bazăm pe oamenii care pot face performanță și pe investițiile care pot crea cele mai mari efecte de multiplicare! Ce știu sigur este că bugetul pe 2024 va fi tot cu cel puțin 7% din PIB alocați pentru investiții", a declarat șeful Executivului la începutul ședinței de Guvern. 

Premierul a transmis că anul acesta s-au înregistrat investiții „record” în domeniul infrastructurii: 64 de miliarde de lei în execuția bugetară pentru primele zece luni.

„Avem astăzi pe ordinea de zi şi câteva proiecte de infrastructură, exproprieri şi aprobări de indicatori tehnico-economici pentru mai multe loturi de autostradă, plus o solicitare de suplimentare a bugetului pentru Ministerul Transporturilor, care vine absolut normal, având în vedere ritmul lucrărilor. Înţeleg că astăzi chiar se deschide lotul 2 de autostradă de pe noua centură a Capitalei. Sunt investiţii record de infrastructură în acest an şi asta explică suma fără precedent a investiţiilor, respectiv 64 de miliarde de lei, în execuţia bugetară pe zece luni din anul 2023. Suntem la 35% faţă de 2022 la investiţii, unde v-aţi concurat dumneavoastră pe dumneavoastră, domnule Grindeanu, iar comparativ cu 2021, când era domnul ministru 'Rangă', investiţiile erau la 38 de miliarde, creşterea este de aproximativ 70%”, a transmis prim-ministrul.

Rata absorbției fondurilor europene

De asemenea, Ciolacu a transmis că România a atins în această săptămână, pragul de 90% în ceea ce privește absorbția banilor europeni din exerciţiul financiar ce se va încheia la finalul anului.

„Ţinând cont că mai avem şi luna decembrie, sunt ferm convins că Ministerul Fondurilor va depăşi acest procent. Ultimul exerciţiu financiar închis de România a fost la 54%, din câte-mi aduc eu aminte”, a precizat Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite