Bugetul pe 2024, dezbătut în weekend. Câți bani se vor aloca educației

0
Publicat:

Marcel Ciolacu a prezentat în cadrul ședinței de Guvern, noile măsuri fiscale pregătite pentru 2024. Premierul a transmis că în 2024, educația va avea mai mare alocare bugetară din istorie.

Marcel Ciolacu, despre bugetul pe anul 2024 Foto: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, despre bugetul pe anul 2024 Foto: Inquam Photos

Prim-ministrul Ciolacu a deschis ședința de Guvern prezentând noile măsuri fiscale pentru anul 2024. Totodată, acesta a transmis că în weekend se va dezbate bugetul pe anul următor.  „Vă anunț că în acest weekend vom lucra împreună pe proiectul de buget de 2024, unde investițiile reprezintă fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economică”, a afirmat Ciolacu.

Educația va obține în 2024 cea mai mare alocare bugetară din istorie

Premierul a transmis că anul viitor educația va beneficia de cea mai mare alocare bugetară de până acum. Ciolacu i-a solicitat ministrului Educației Ligia Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ, după ultimele rezultateale României la testele PISA.

De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru educație. Acest lcuru am dorit să-l menționez ca să fie clar pentru toată lumea. Însă, mai ales după rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ. Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă și să aibă ca rezultat performanța. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic. Așadar, trebuie introduse criterii de perfomanță în funcție de care salariile vor crește”, a declarat Marcel Ciolacu.

Un proiect de OUG prezentat joi de Edupedu arată că profesorii vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie, față de 40% cât prevedea ordonanța de urgență adoptată în plină grevă, potrivit G4Media.

Guvernul va aloca 200 de milioane de lei pentru cheltuielile spitalelor

Șeful Executivului a solicitat conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, să vină cu un sistem de raportare a costurilor, care să cuprindă criteriile pentru sumele alocale pe fiecare program de sănătate. De asemenea, premierul a declarat că a alocat încă 200 de milioane de lei pentru cheltuielile spitalelor.

Astăzi alocăm încă aproape 200 de milioane de lei pentru cheltuielile spitalelor. Aștept de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să vină cu un sistem clar și eficient de raportare a costurilor, cu criterii clare pentru sumele alocate pe fiecare program de sănătate. Nu poți avea un buget de 12 miliarde de euro și să nu știi în timp real pe ce se duc banii”, a afirmat premierul.

În cadrul ședinței de Guvern, Ciolacu a făcut referire la informațiile apărute zilele trecute referitor la măsurile fiscale prezentate de ministrul Marcel Boloș, care nu există pentru anul 2024.

Pe de altă parte, am observat că în absența mea, domnul ministru al Finanțelor, iarăși nu s-a plictisit, a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale, care nu există pentru 2024. Ceea ce există în realitate sunt datele privind creșterea PIB-ului pe primele luni din acest an. Avem un avans de 2,2%, cu care suntem pe locul trei în Europa. Creșterea pe trimestrul trei a fost solidă și susținută în continuare de investițiile publice majore.”

Premierul a afirmat că în urma creșterii pe trimestrul trei, va suplimenta fondurile Ministerului Dezvoltării, pentru a permite finalizarea tuturor investițiilor prevăzute pe acest an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite