Klaus Iohannis și Mark Rutte, vizită la Centrul Național de Instruire Întrunită, „GETICA”

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis și premierul Mark Rutte vor vizita Centrul Național de Instruire Întrunită, „GETICA” din Brașov, unde se vor întâlni cu militarii dinslocați din Olanda, Belgia și Franța. 

Premierul Mark Rutte efectuează o vizită oficială în România
Premierul Mark Rutte efectuează o vizită oficială în România

„Premierul Nicolae Ciucă, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, și prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, care efectuează o vizită de lucru în România, se vor deplasa miercuri, 12 octombrie, la Cincu, județul Brașov”, arată un comunicat de presă al Administrației, potrivit căruia cei trei lideri politici vor vizita Centrul Național de Instruire Întrunită, „GETICA”, unde se vor întâlni cu militarii din România, Olanda, Belgia și Franța. 

Cei trei lideri vor avea și o întrevedere oficială. 

Vizita, pe fondul unui posibil vot pe intrarea României în Schengen

De altfel, vizita premierului olandez, Mark Rutte, vine în contextul în care, Consiliul JAI ar urma să dea un vot, pe 8 decembrie, pentru aderarea României în spațiul Schengen, demers pentru care este nevoie de unanimitate, iar Olanda și Finlanda s-au opus în cadrul votului din 2011. 

În anii trecuți, actualul premier al Olandei, Mark Rutte, fiind întrebat când va adera România la Spațiul Schengen, a spus: „Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că e optimist că primirea României în Schengen e posibilă printr-un vot în luna decembrie, dar a precizat că nu există încă „o garanție” cu privire la acest lucru. 

  „Există această posibilitatea, dar garanția nu există încă. E bine să se știe că ne implicăm cu toții. Ne implicăm să fie acest lucru și eu, și guvernul, majoritatea europarlamentarilor, MAE lucrează intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus șeful statului.   

De altfel, o nouă echipă tehnică urmează să viziteze România în următoarele săptămâni, cu toate că sunt îndeplinite deja condițiile tehnice ce privesc aderarea statului la Schengen.   

Șeful statului, Klaus Iohannis, a afirmat că delegația dorește să vadă ce s-a făcut după 11 ani, „dacă suntem pe poziția solidă pe care noi o avem deja”, afirmând, totodată, că șansele aderării statului român la spațiul Schengen sunt mai mari ca în alte momente: „Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar acum avem șanse mai bune ca în altele”.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite