Premierul Olandei vine în România. Vizita, pe fondul unui posibil vot pe intrarea României în Schengen

0
0

Premierul olandez vine săptămâna viitoare într-o vizită oficială în România, potrivit unor surse guvernamentale. Evenimentul are loc în contextul unui posibil vot, în decembrie, pentru intrarea României în Schengen, față de care Olanda a rămas reticentă. 

Rutte a declarat în trecut că România va adera când va respecta statul de drept FOTO EPA EFE
Rutte a declarat în trecut că România va adera când va respecta statul de drept FOTO EPA EFE

Potrivit unor surse politice, citate de Euractiv.ro, în cadrul vizitei ar putea fi semnate o serie de contracte. 

De altfel, vizita premierului olandez, Mark Rutte, vine în contextul în care, potrivit aceleiași surse, Consiliul JAI ar urma să dea un vot, pe 8 decembrie, pentru aderarea României în spațiul Schengen, demers pentru care este nevoie de unanimitate, iar Olanda și Finlanda s-au opus în cadrul votului din 2011. 

În anii trecuți, actualul premier al Olandei, Mark Rutte, fiind întrebat când va adera România la Spațiul Schengen, a spus: „Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună”.

Anul acesta, președintele Klaus Iohannis a transmis, în urma unei întrevederi bilaterale cu premierul ilandez, că a avut o discuție foarte bună cu șeful Executivului din Olanda, „cu privire la securitatea regională și măsurile de consolidare a Flancului estic”.

„Am apreciat sprijinul Olandei, prin prezența militară consistentă în România. Am convenit să continuăm cooperarea noastră strânsă pe agenda UE, în special pe subiectele de interes comun”, a mai scris președintele României la acel moment pe Twitter.

Aderarea României la Schengen ar putea fi votată în luna decembrie 

Președintele Klaus Iohannis a declarat că e optimist că primirea României în Schengen e posibilă printr-un vot în luna decembrie, dar a precizat că nu există încă „o garanție” cu privire la acest lucru. 

  „Există această posibilitatea, dar garanția nu există încă. E bine să se știe că ne implicăm cu toții. Ne implicăm să fie acest lucru și eu, și guvernul, majoritatea europarlamentarilor, MAE lucrează intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus șeful statului.   

În același timp, eurodeputatul PNL, Rareș Bogda, a cerut tuturor actorilor europeni să sprijine primirea în Spațiul Schengen a României și a lansat și un avertisment față de cei care se opun constant, vizată fiind mai ales Olanda.

Fiind chestionat dacă România se gândește să blocheze tranzitarea țării cu cereale, dacă nu e primită în Schengen, așa cum a amenințat voalat Rareș Bogdan, Klaus Iohannis a subliniat că nu se pune problema de așa ceva, susținând că pe europarlamentarul român „l-a luat puțin valul”

De altfel, o nouă echipă tehnică urmează să viziteze România în următoarele săptămâni, cu toate că sunt îndeplinite deja condițiile tehnice ce privesc aderarea statului la Schengen.   

Șeful statului, Klaus Iohannis, a afirmat că delegația dorește să vadă ce s-a făcut după 11 ani, „dacă suntem pe poziția solidă pe care noi o avem deja”, afirmând, totodată, că șansele aderării statului român la spațiul Schengen sunt mai mari ca în alte momente: „Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar acum avem șanse mai bune ca în altele”.   

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite