Concluziile lui Iohannis după Consiliul European. Ce soluții au fost găsite pe marile dosare

0
Publicat:

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins. Evenimentele au avut loc în perioada 26-27 octombrie la Bruxelles.

Klaus Iohannis prezent la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro. Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis prezent la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro. Foto: Presidency.ro

Principalele subiecte de pe agenda Consiliului European au fost situația din Orientul Mijlociu, conflictul din Ucraina și revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027. Liderii europeni au abordat în cadrul evenimentului și alte discuții privind protecția împotriva dezastrelor naturale sau conferința ONU privind schimbările climatice - COP28, potrivit Administrației Prezidențiale.

Sprijinirea Ucrainei, o prioritate pentru UE

Situația din Ucraina a fost abordată privind aspectele de apărare și sprijin militar, aranjamentele de securitate, asistența financiară și sancțiuni. De asemenea, liderii europeni au discutat și despre continuarea demersurilor în plan internațional pentru tragerea la răspundere a Rusiei.

Președintele Klaus Iohannis a insistat ca sprijinul pentru Ucraina să rămână o prioritate a Uniunii și a sugerat adoptarea unui pachet privind angajamentele de securitate pentru țara vecină. Totodată, președintele țării s-a pronunțat în continuarea polticii de sancțiuni împotriva Rusiei.

În cadrul discuțiilor, Klaus Iohannis a reaminitit ajutorul pe care România l-a oferit Ucrainei încă de la începutul războiuului. Președintele României a subliniat faptul că abordarea constructivă a țării noastre a permis consolidarea tranzitului de cereale ucrainene pe teritoriul României prin intermediul Culoarelor de Solidaritate.

Un alt subiect pe ordinea de zi a fost importanța securității și a stabilității regiunii Mării Negre, inclusive a Republicii Moldova, care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea absolută ca UE să continue oferirea de sprijin solid Republicii Moldova.

Situația din Orientul Mijlociu a fost discutată de liderii europeni

Președintele României a transmis în cadrul evenimentelor sprijinul României pentru Israel și a afirmat că statut are dreptul să se apere, în urma atacurilor teroriste ale Hamas, în conformitate cu dreptul internațional umanitar. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat decizia României de a acorda asistență umanitară de urgență civililor din Fâșia Gaza, unde cetățeni români și alți cetățeni europeni continuă să fie blocați.

De asemenea, Klaus Iohannis a insistat pentru continuarea derulării eforturilor susținute în vederea eliberării ostaticilor și o coordonare strânsă a statelor membre UE pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor europeni, atât din Israel, cât și din Palestina și Fâșia Gaza.

Consiliul European a avut o primă discuție despre Cadrul Financiar Multianual 2021-2027

În cadrul evenimentelor  s-a dezbătut procesul de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, pe baza propunerii Comisiei Europene din iunie 2023. Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu revizuirea bugetului UE, însă a pus accent pe cheltuielile pentru Apărare, susținerea competitivității, a cercetării și inovării, precum și necesitatea sprijinului pentru Ucraina.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite