Kelemen Hunor: Toţi vom face efortul necesar să îi convingem pe olandezi că merităm în Schengen

0
0

Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat că Puterea e optimistă în ceea ce privește intrarea în spațiul Schengen, după vizita lui Mark Rutte.

Kelemen Hunor FOTO gov.ro

Trebuie să-i convingem pe olandezi”, a susținut vicepremierul, explicând că pentru Insider Politic că „în această săptămână se mai face o verificare tehnică, după care se face un raport, o evaluare care va ajunge la fiecare premier, la fiecare guvern din Uniunea Europeană”

Kelemen Hunor s-a arătat convins că toți politicienii români vor face efortul necesar pentru a convinge Olanda, ultimul stat care nu s-a pronunțat încă privind susținerea României într-un vot al Consiliului JAI. 

 „Iarăşi trebuie să discutăm foarte sincer. Tratatul pe Schengen şi criteriile pentru a intra în Schengen sunt criterii tehnice, nu sunt criterii politice. Sunt criterii tehnice, în anii 70-80 de când au început să se dezvolte Spaţiul Schengen. Noi în 2011 am avut raport favorabil spunând că România îndeplineşte toate cerinţele, criteriile tehnice. A fost nu un vot în Parlamentul European, au fost, dacă nu mă înşel, trei voturi pe un raport, că da, România trebuie să intre în Schengen. Că după aceea unii au inventat nişte criterii politice, e o altă discuţie. Eu n-aş accepta şi e greu să înghiţi cerinţe în plus, când ştii că în tratate există doar criterii tehnice. Sunt convins că România îndeplineşte criteriile tehnice şi în 2022 din acest punct de vedere n-avem o problemă”, a mai spus Kelemen Hunor.

Aderarea României la Schengen, în interesul ambelor state

Facem totul efortul să-i convingem pe olandezi că România poate asigura securitatea graniţelor externe ale Uniunii şi ale Spaţiului Schengen şi că este în favoarea tuturor cetăţenilor să intrăm în Spaţiul Schengen”, a mai precizat Kelemen. 

Vicepremierul a arătat că aderarea României la Schengen oferă beneficii și Olandei. „Şi pentru comercianţii olandezi e important”, a mai spus Kelemen explicând că „de când e războiul din apropierea noastră, între Rusia şi Ucraina, România a făcut un efort şi a demonstrat că este capabilă să gestioneze orice criză la graniţă”

Deci avem toate argumentele să spunem şi olandezilor că suntem pregătiţi pentru a asigura securitatea graniţelor externe”, a concluzionat Kelemen Hunor, arătân d că din punct de vedere economic, aderarea României este în interesul comun al ambelor state. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite