Iohannis vrea pact național care să facă din „protecția mediului o prioritate națională”

0
Publicat:

Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat că ar vrea o aplecare mai mare a Parlamentului pentru problematica mediului, însă a avansat și ideea unui „pact național” astfel încât protecția mediului să devină o „prioritate națională”.

Președintele Klaus Iohannis FOTo Presidency
Președintele Klaus Iohannis FOTo Presidency

În efortul național de protejare a mediului, instituțiile statului au nevoie de parteneri pe care i-au găsit deseori în rândul societății civile. În ultimii ani, am participat la acțiuni de mediu împreună, mi-ați scris pentru a-mi prezenta proiecte de succes sau pentru a-mi semnala probleme de mediu. Mulți dintre dumneavoastră ați participat la grupurile de lucru ale Administrației Prezidențiale, pe teme precum educația pentru mediu, schimbările climatice și tranziția verde echitabilă, generând astfel soluții la probleme presante. Sunt exemple clare de implicare și dedicare din partea dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc. Dumneavoastră activați într-un domeniu care presupune permanentă inovare. Acest eveniment, organizat la Palatul Cotroceni, își propune să prezinte o serie de proiecte și bune practici testate în mediul neguvernamental, care au fost deja replicate sau pot fi preluate în programe naționale de către instituții publice și academice”, a afirmat șeful statului.

Un domeniu foarte dinamic este cel al educației pentru mediu și climă, unde au apărut multe inițiative neguvernamentale legate de Săptămâna Verde. Vorbim de proiecte care propun noi activități pentru elevi sau contribuie la formarea cadrelor didactice, venind în completarea capacității guvernamentale încă limitate în materie de educație ecologică. În plus, multe organizații fac demersuri care implică direct comunitățile în conservarea naturii, dar și în tranziția energetică. În cadrul unor astfel de proiecte, cetățenii înțeleg mai bine beneficiile unor acțiuni pentru mediu și devin veritabili parteneri în tranziția verde”, a completat președintele Klaus Iohannis.

Politici ecologice eficiente

Mă bucur că la nivelul coaliției care guvernează România există interes pentru soluționarea problemelor de mediu. În ultimele luni, coaliția și-a asumat un calendar ferm pentru atingerea neutralității climatice la nivel național, a făcut pași în dezvoltarea economiei circulare și a creat noi instrumente financiare verzi. Cu toate acestea, rămân multe provocări de abordat. Măsurile în domeniul accesului la energie și eficienței energetice trebuie să îi sprijine pe cei mai vulnerabili consumatori prin investiții care reduc simultan facturile și poluarea. Cel puțin o parte din tehnologia verde utilizată în noi investiții trebuie să fie fabricată în România, pentru a genera noi locuri de muncă și plusvaloare aici la noi”, a punctat liderul de la Palatul Cotroceni.

Tranziția verde trebuie să funcționeze pentru toți. Astfel, este imperativ să ne consolidăm capacitatea de a formula și implementa politici ecologice eficiente, alături de optimizarea utilizării fondurilor europene destinate lor. De asemenea, este esențial ca legislația națională să faciliteze o tranziție verde ordonată, dar și echitabilă. Parlamentul României are o responsabilitate majoră în acest sens”, mai susține Iohannis. 

Dialog pentru schimbarea legislației

„Pentru a dezvolta cele mai bune politici și legislație privind protecția mediului, este vital să existe dialog și colaborare între instituțiile publice, societatea civilă, mediul economic și sectorul academic și de cercetare. Văd necesar un angajament comun al întregii societăți, reflectat într-un pact național care să facă din protecția mediului o prioritate națională. Din păcate, realitatea ne arată că natura se distruge ușor și se reface greu. Reconstrucția habitatelor sau prevenirea dezastrelor climatice necesită planificare strategică și resurse consistente. Sunt astfel necesare o cooperare transpartinică și un angajament politic pe termen lung pentru a face față acestor provocări”, a subliniat Iohannis.

Închei prin a sublinia că deciziile și acțiunile noastre actuale în domeniul mediului au deopotrivă implicații pentru generațiile prezente și viitoare. Această conștientizare trebuie să ne mobilizeze pe fiecare dintre noi să acționăm în mod responsabil și să construim un viitor sustenabil pentru toți”, a conchis șeful statului.

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite