Întâlnire a liderilor Coaliției. Se stabilește împărțeala ministerelor după rocadă

0
Publicat:

Liderii Coaliției s-au întâlnit astăzi pentru noi discuții în ceea ce privește negocierea ministerelor stabilite în protocol. În urma discuției de astăzi fiecare lider de partid va convoca forurile de conducere pentru stabilirea persoanelor care vor face parte din viitorul guvern.

FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

În cadrul întâlnirii dintre Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor s-au stabilit parametrii de negociere, mai exact ce ministere rămân ca în prezent, alocarea pe partide și ce ministere s-ar putea schimba în urma rocadei.

Coaliția trebuie să ajungă la un consens referitor la negocierea portofoliilor din viitorul guvern până la finalul acestei luni când ar trebui să aibă loc rotativa guvernamentală.

Ciucă anunță modificări după rocadă

Președintele PNL a precizat că vor fi „cu certitudine” unele modificări ale componenței membrilor Guvernului odată cu rotativa, iar lista miniștrilor liberali va fi validată de conducerea partidului, însă ultimul cuvânt îl are viitorul premier, Marcel Ciolacu.

„Cu certitudine vor fi modifcări inclusiv la actualii membri ai Cabinetului. Totodată trebuie să menționez că există, în mom în care va prelua funcția de premier domnul Marcel Ciolacu, decizia dumnealui asupra ceea ce înseamnă numiri” a punctat șeful Guvernului.

Întrebat dacă Marcel Ciolacu va avea un cuvânt de spus și în ceea ce privește miniștrii PNL, Nicolae Ciucă a precziat: „Discuțiile sunt între liderii partidelor, între partide. Trebuie aprobate liste în Birourile Permanente Naționale. Ultimul cuvânt îl are premierul”. 

În ceea ce privelte modul cum vor decurge negocierile, dacă partidele pleacă de la o anumită stare de fapt, șeful Guvernului a ținut să puncteze: „Pornim discuțiile de la respectarea protocolului”. Ciucă a negat faptul că ar fi discutat nume privind noul Guvern, mai ales în ceea ce privește unele funcții. „Nu am discutat deloc vreun nume. Cu atât mai puțin al domnlui Tudose. E decizia PSD pe cine propune și susține”, a completat liderul de la Palatul Victoria. 

Geografia politică dă bătăi de cap Coaliției

PNL și PSD încearcă să împace toate taberele din interiorul formațiunilor, pentru ca în Cabinetul Ciolacu să fie reprezentate toate regiunile geografice, astfel încât să fie evitate apariția, din start, a unor tensiuni care să destabilizeze guvernarea.

În spatele ușilor închise, liderii din principalele partide trag sforile pentru ca în viitorul Executiv să aibă cel puțin un reprezentant. Cele mai intense negocieri sunt în interiorul PNL, unde demisia premierului e văzută și ca o oportunitate de schimbare a unor miniștri. Potrivit informațiilor „Adevărul”, liberalii nici nu concep să nu primească Ministerul Mediului (depinde dacă va fi doar componenta de Mediu sau și de Ape și Păduri). Iar pentru acesta sunt vehiculate două nume din organizații din Moldova. Mai precis, Mircea Fechet (PNL Bacău) și George Stângă (PNL Galați). Primul ar fi mai apropiat de oameni din echipa lui Ciucă (cu susținere puternică în PNL Iași), în timp ce al doilea are sprijinul lui Iulian Dumitrescu (prim-vicepreședinte PNL).

Pentru rotativă, încă se poartă negocieri și pentru Finanțe, unde favorit ar fi în prezent Sebastian Burduja (acum ministru la Digitalizare), însă e sprijinit și Alexandru Nazare (tot de Iulian Dumitrescu), dar nu e exclusă nici posibilitatea unui tehnocrat, o variantă pe care numeroși lideri de filială nu o văd cu ochi buni, dat fiind că îi mai au ca tehnocrați pe Bogdan Aurescu (Externe), Ligia Deca (Educație) și Marcel Boloș (MIPE).

Și la Digitalizare ar putea fi schimbări, unde sunt văzuți ca potențiali miniștri Sabin Sărmaș (PNL Cluj, acum președinte al Comisiei de IT din Cameră) sau Alexandru Nazare, dacă nu ar prinde Finanțele.

Surse social-democrate au precizat că, în PSD, Paul Stănescu, secretarul general, îl va impune pe Florin Barbu (șeful Comisiei de agricultură din Cameră) la Ministerul Agriculturii, iar Ciolacu nu va mai încerca să sufle un portofoliu deja tradițional păstorit de Stănescu. De asemenea, e posibilă revenirea lui Vasile Dîncu, dar la Ministerul Culturii. În cazul în care Mihai Tudose vine în Guvern, ca vicepremier responsabil de domenii ca Economia și Energia, atunci Florin Spătaru sigur nu mai prinde Executivul. De asemenea, încă este incertă situația de la Turism și Antreprenoriat, adică dacă va fi păstrat ministerul sau nu, dar și la cine ar reveni.

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite