Elena Băsescu, scrisoare către Viviane Reding: PNL vrea să interzică folosirea denumirii de „rom“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a trimis, astăzi, o scrisoare comisarului european Viviane Reding, în care o informează despre amendamentul la Constituţie al deputaţilor PNL Mircea Dolha şi George Crăciunescu prin care s-ar interzice folosirea termenului de „rom“ pentru a defini o persoană de această etnie.

„Îmi exprim îngrijorarea că aceste amendamente ar putea fi validat de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, care este condusă de chiar preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu. Această teamă este întemeiată pe faptul că, în ciuda unor poziţionări publice critice ale unor reprezentanţi ai etniei rome, dar şi a mai multor oameni politici (printre care şi eu), majoritatea USL din Parlamentul României nu a exprimat niciun punct de vedere prin care să se delimiteze de iniţiativa PNL. Mai mult, de-a lungul timpului, au existat diverse poziţionări ale unor parlamentari ai Partidului Social Democrat care susţineau că nu ar mai trebui folosit termenul «rom», ci acela de «ţigan», care are însă, în limba română, o conotaţie profund negativă“, se arată în scrisoarea Elenei Băsescu.

Elena Băsescu a catalogat iniţiativa reprezentanţilor PNL ca fiind „fascist“ şi de natură să ridice semne de întrebare privind toleranţa etnică în România.

„Iniţiative precum cea lansată de deputaţii PNL reprezintă paşi înapoi făcuţi de România în privinţa incluziunii etnicilor romi. În loc să rezolve problemele reale cu care se confruntă minoritatea romă şi să dezvolte programe de integrare socială, actuala majoritate parlamentară din România pare să facă eforturi semnificative pentru a se crea o delimitare artificială între etnicii romi şi cei români“, se mai arată în scrisoarea Elenei Băsescu.

Conform sursei citate, apelul europarlamentarului PDL are drept scop o mai atentă monitorizare din partea Comisiei Europene a evoluţiilor pe acest subiect, pentru a preveni o înrăutăţire a situaţiei etnicilor romi din România. Se doreşte astfel demotivarea actualei majorităţi parlamentare care ar vrea să valideze amendamentul reprezentanţilor PNL, se mai arată în comunicat.

Deputaţii PNL Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu au depus la Comisia de revizuire a Constituţiei un amendament prin care propun ca nicio minoritate, cu excepţia celor cu rădăcini comune şi atestate ştiinţific cu românii, să nu poată folosi în titulatura ei oficială termenul "român" sau derivate.

„Cel mai bun exemplu e cel al romilor, pentru că poartă foarte clar primele litere din cuvântul român, însă pot exista şi alte lucruri care să aducă deservicii originii române. Credem că trebuie să ne păstrăm neatinsă originea română, inclusiv ce ţine de românism. Pot apărea şi alte minorităţi care să se intituleze nu ştiu cum. Nu e normal să se denumeasă şi alţii cu derivate din acest cuvânt", a spus deputatul PNL Mircea Dolha.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite