Curtea de Conturi: Eugen Teodorovici, cercetat de Comitetul de Etică după participarea sa la lansarea unui partid politic

0
Publicat:

Fostul ministru Eugen Teodorovici, director în cadrul Autorităţii de Audit din Curtea de Conturi, va fi cercetat de către Comitetul de Etică, la solicitarea conducererii instituției care  s-a autosesizat în legătură cu informaţiile privind participarea acestuia la un eveniment organizat de un partid politic.

Eugen Teodorovici, director în cadrul Autorităţii de Audit din Curtea de Conturi Foto: Arhivă
Eugen Teodorovici, director în cadrul Autorităţii de Audit din Curtea de Conturi Foto: Arhivă

"Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public privind participarea domnului Eugen Orlando Teodorovici, director în cadrul Autorităţii de Audit, la un eveniment organizat de un partid politic, facem următoarele precizări: În temeiul dispoziţiilor art. 57 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: "Răspunderea disciplinară a auditorilor publici externi, condiţiile şi procedura de aplicare a acesteia se stabilesc prin Codul etic al profesiei, aprobat de plenul Curţii de Conturi", susţin reprezentanţii Autorităţii de Audit, potrivit unui comunicat remis joi.

Astfel, potrivit prevederilor din Codul de Conduită Etică şi Profesională a personalului Curţii de Conturi, auditorii publici externi trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu la entităţile supuse verificării, asigurând astfel respectarea principiului neutralităţii politice.

"În situaţia în care, în cadrul unor acţiuni de verificare la aceste entităţi, auditorii publici externi sunt supuşi unor presiuni de natură politică, aceştia sunt obligaţi să-i înştiinţeze, atât verbal cât şi în scris, pe şefii ierarhici despre situaţia respectivă, potrivit art. 17 din prezentul Cod", se menţionează în document, potrivit Agerpres.

Conform Codului de Conduită Etică şi Profesională a personalului Autorităţii de Audit, interesul public implică îndeplinirea atribuţiilor de serviciu cu respectarea de către auditorul public extern a Constituţiei şi a legilor ţării, a Codului de Conduită, precum şi a oricăror reglementări şi norme interne specifice Curţii de Conturi.

"Interesul personal este avantajul material sau de altă natură, urmărit sau obţinut în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru alţii, de către auditorul public extern prin folosirea reputaţiei, influenţei, facilităţilor, relaţiilor şi informaţiilor la care are acces, ca urmare a exercitării atribuţiilor funcţiei lui", se mai precizează în Codul de Conduită.

Potrivit sursei citate, principiul integrităţii presupune ca auditorul public extern să nu ia parte cu bună ştiinţă la activităţi şi acte, în afara activităţii profesionale, prin care să le fie discreditată funcţia.

"Conduita profesională reprezintă principiul potrivit căruia auditorul public extern trebuie să se comporte şi să acţioneze în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu astfel încât să evite orice situaţie care ar putea să-i discrediteze funcţia şi activitatea desfăşurată, precum şi prestigiul Curţii de Conturi", se menţionează în document.

Totodată, personalul cu funcţii de conducere trebuie să reprezinte un exemplu de conduită etică şi profesională pentru personalul din subordine.

Reprezentanţii Autorităţii de Audit susţin că exprimarea publică a unor opinii sau convingeri politice, precum şi participarea la activităţi sau manifestaţii publice cu caracter politic sunt considerate abateri disciplinare.

"Art. 25: Sunt considerate abateri disciplinare următoarele fapte: j) exprimarea publică a unor opinii sau convingeri politice, precum şi participarea la activităţi sau manifestaţii publice cu caracter politic." Conform prevederilor art. 43. alin. (2) lit a) din Capitolului III al Statutului Auditorului Public Extern din cadrul Curţii de Conturi: "Drepturile, obligaţiile şi interdicţiile auditorului public extern. Art. 43: (2) Auditorii publici externi au următoarele interdicţii: a) să facă parte din partide politice sau din organizaţii asimilate acestora". Având în vedere prevederile invocate anterior, conducerea Autorităţii de Audit s-a autosesizat şi a solicitat Comitetului de Etică al Autorităţii de Audit cercetarea presupuselor fapte", susţin reprezentanţii Curţii de Conturi.   

Fostul ministru din Ilan Laufer, preşedinte al Blocului Suveranist Român,  a postat miercuri o poză pe pagina sa de Facebook, de la lansarea formaţiunii, și în care apare și Eugen Teodorovici, alături de alți lideri politici.

Contactat de G4Media.ro, Eugen Teodorovici susține că a participat la eveniment în calitate de moderator, nu de membru sau de susținător. În schimb, Ilan Laufer, care a fost întrebat în ce calitate a participat Teodorovici la eveniment, a spus că fostul ministru de finanțe este ”un susținător al proiectului Blocul Suveranist și ne va susține în continuare în campania electorală”, dar a precizat că nu este încă membru de partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite