Ciucă, după vizita la punctul de trecere a frontierei Isaccea: „Suntem pregătiţi pentru un număr mai mare de refugiaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captură
FOTO: Captură

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, după vizita la punctul de trecere a frontierei Isaccea, că autorităţile române sunt pregătite pentru un flux mai mare de refugiaţi ucraineni şi a precizat că există posibilitatea de a suplimenta numărul bacurilor care să asigure „un ritm mai mare de trecere” din ţara vecină.

„Am luat decizia ca în această seară să vedem la faţa locului modul în care reuşim să punem laolaltă toate aceste instrumente pe care le avem la dispoziţie, să discutăm cu autorităţile locale, cu ONG-urile pentru că trebuie să le spun de la bun început un sincer mulţumesc. 

Tot ceea ce s-a reuşit până în acest moment a căpătat o regularitate şi se desfăşoară după proceduri foarte bine stabilite. Este clar că s-a dobândit o experienţă pentru că nu am avut această experienţă până acum. Este foarte clar că există potenţial în continuare să fim pregătiţi pentru un număr mai mare de refugiaţi”, a declarat premierul Ciucă, marţi seara, de la punctul de trecere a frontierei Isaccea.

Nciolae Ciucă a mai spus că a discutat ministrul de Interne, cu şeful DSU, cu toţi cei care gestionează activitatea în PTF Isaccea şi cu autorităţile locale pentru că „există o serie întreagă de activităţi pe care trebuie să le coordonăm mai bine”. Premierul a precizat că există un flux mare de donaţii umanitare, iar autorităţile locale „se simt oarecum depăşite în capacitatea de a le gestiona”, astfel că Nicolae Ciucă a discutat cu reprezentanţii MAI pentru a interveni „în tot ceea ce înseamnă partea de sprijin şi coordonare”.

„Doresc să le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi să subliniez cât de mult am putut să constatăm că există spirit de solidaritate la nivelul cetăţenilor României şi există spirit de solidaritate pentru tot ceea ce înseamnă efortul şi internaţional. Am văzut voluntari din Elveţia, Spania, SUA, din Marea Britanie. Iată că atunci când este nevoie există mobilizare şi solidaritate”, a subliniat premierul.

Totodată, întrebat dacă va creste numărul bacurilor la Isaccea, şeful Executivului nu a exclus această măsură şi a precizat că, la nevoie, există o rezervă la Galaţi care va putea să asigure un ritm mai mare de trecere a Dunării. 

„Am discutat acest aspect pentru că în acest moment există un număr de refugiaţi care poate fi procesat uşor, dar există date pe care le-am aflat de la cetăţenii ucraineni că, dincolo de graniţă, există mai mulţi ucraineni care aşteaptă să părăsească ţara şi atunci am discutat care ar fi posibilităţile de procesare şi de transport atunci când numărul lor va creşte. Cu un singur bac este limpede că nu putem să asigurăm o fluenţă mai mare şi am aflat de la ministrul  Transporturilor că există rezervă la Galaţi şi va putea să se asigure un ritm mai mare de trecere”, a spus premierul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite