Gafe politice pe tema refugiaţilor şi a situaţiei din Ucraina: de la mesaje controversate la reacţii nepotrivite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalul Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava, acuzat că a spus despre refugiaţi „suntem bucuroşi să scăpăm de ei”.  FOTO: Inquam Photos/ George Calin
Liberalul Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava, acuzat că a spus despre refugiaţi „suntem bucuroşi să scăpăm de ei”.  FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Mai mulţi politicieni români au gafat în ultimele zile, când au ieşit cu declaraţii pe tema gestionării situaţiei din Ucraina. De la atitudinea faţă de refugiaţi, promovarea viziunilor pro-ruse asupra războiului şi glume considerate deplasate, toate acestea au fost taxate de opinia publică.

Cel mai recent caz este al lui Gheorghe Flutur (PNL), politician vechi şi cu experienţă (preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi fost ministru). Filmat în timp ce dădea indicaţii în Vama Siret cu privire la trimiterea refugiaţilor din Ucraina către locurile de cazare, liberalul a fost surprins spunându-le voluntarilor: „Suntem bucuroşi să scăpăm de ei! Unii au preferinţe, vor la Bucureşti, alţii la Cluj”, potrivit Stirisuceava.net.

Politicianul le-a cerut reprezentanţilor ISU să-i distribuie pe refugiaţi cu prioritate către persoanele care oferă cazare în propriile locuinţe, folosind apelativul „ăştia” cu referire la voluntari. „Luaţi-i pe ăştia care vor să îşi pună pensiunile, casele la bătaie”, le-a spus Flutur militarilor ISU, conform publicaţiei citate.

Ulterior, Gheorghe Flutur a explicat pentru G4media că declaraţia a fost făcută în contextul în care vama trebuia să fie eliberată pentru a face loc unui nou val de refugiaţi. „Informaţia e pusă absolut răutăcios. Închipuiţi-vă, era noaptea, erau minus 10 grade şi trebuia să eliberăm frontiera, să-i îmbarcăm în microbuze şi să-i ducem în cabanele şi hotelurile care erau rezervate. Aveam 700 de oameni pe oră care trebuiau să circule. (...).Cum să spun să scap de ei? E absolut o răutate. Am spus asta în sensul eliberării vămii. Dacă-ţi vin 700 pe oră şi tu îi ţi acolo, sunt şase, şapte linii inclusiv microbuze în care să completeze acte ca să nu stea în frigul ăla. (...) Toată lumea se întreabă cum au trecut pe acolo 200 de mii de oameni. Cu organizare, voluntari, microbuze, cu muncă, uitaţi-vă ce era acolo. Întrebaţi corespondenţii care au fost acolo şi au văzut, e absolut răutăcios”, a declarat Flutur, potrivit sursei citate.

Consilierul PSD care a dat curs propagandei ruse

O altă gafă îi aparţine lui Mircea Manolache, consilier PSD din Iaşi. Social-democratul a publicat pe Facebook un mesaj care nu îi aparţinea, dar care promova principalele idei ale propagandei ruse referitoare la evenimentele din Ucraina. Politicianul a transmis că autorităţile române sunt „slugile” administraţiei de la Washington şi a criticat vizita Kamalei Harris în România, numind-o pe vicepreşedinta Statelor Unite „nulitate americană”, potrivit unei publicaţii locale. 

„Venirea Kamalei Harris se face pentru a ordona autorităţilor române să preia transferul MIG-urilor către Ucraina. Dacă servanţii noştri vor accepta, totul ar echivala cu o sinucidere pentru noi. Oficial devenim parte a conflictului, iar Rusia poate considera că România i-a declarat război.

Ceea ce mi se pare extrem de îngrijorător este că SUA chiar îşi doresc începerea unui conflict major cu Rusia. (...) Nu-mi dau seama dacă este strict vorba de o încercare disperată de a se menţine în continuare numărul 1 mondial, dacă e o comandă a complexului militar american, sau - în virtutea ultimelor informaţii-  dacă e vorba de  «dosarul biologic » pe care ruşii îl aduc în faţă. (...) De asemenea, teama mea este că nulitatea americană va găsi la Bucureşti nişte slugi care nu vor fi capabile să refuze ordinul venit de la Washington. Iar asta e tragic pentru că, dacă se va petrece, va însemna că o mână de trădători ne bagă cu forţa într-un război care nu-i al nostru”, a scris Manolache pe Facebook, potrivit Ziarul de Iaşi.

Ulterior, Manolache a şters textul cu pricina, iar PSD Iaşi a precizat că se dezice de postarea consilierului judeţean.

Primarul Braşovului şi selfie-ul cu Zelenski

Primarul Municipiului Braşov, Allen Coliban (USR), a încercat să facă o glumă după ce în spaţiul public au fost vehiculate informaţii potrivit cărora preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-ar ascunde la Braşov, astfel că edilul a publicat pe pagina de Facebook o poză trucată în care apare dând mâna cu şeful statului ucrainean, gest care nu a fost apreciat de internauţi. 

„Preşedintele Zelenski este la Braşov, conform presei ruse. Confirm, suntem aici, dar fără stewardese. Între timp, Braşovul face tot posibilul pentru a îi ajuta pe ucraineni: centrul comunitar local pentru refugaţi este deschis, grupul «Braşov pentru Ucraina»  funcţionează şi trimitem ajutor umanitar către oraşele din Ucraina. *postarea este un pamflet, poza fiind editată în Photoshop, însă acţiunile pe care le întreprindem în sprijinul ucrainenilor sunt 100% reale”, a scris edilul Braşovului pe Facebook. 

După valul de critici primite, Coliban a şters postarea şi a transmis: „În momente de criză, umorul este unul dintre puţinele refugii. Însă înţeleg supărarea pentru postarea de mai devreme şi o regret. Doresc ca atenţia şi energia să fie, în continuare, canalizate spre ajutorarea refugiaţilor care ajung în Braşov şi nu numai.”

Postarea este încă disponibilă pe contul de Instagram al lui Allen Coliban. 

View this post on Instagram A post shared by Allen Coliban (@allencoliban)
PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite