Ciolacu: Niciodată nimeni nu va împărţi Ardealul. Provocare lansată liderului UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la conferinţa judeţeană de alegeri a organizaţiei PSD Harghita, că nu va accepta legi care să favorizeze românii de altă etnie, condamnând declarațiile cu privire la „prostiile cu autonomia Ţinutului Secuiesc”, care „nu va exista niciodată”. Prim-ministrul i-a lansat și o provocare liderului UDMR, Kelemen Hunor.

Marcel Ciolacu: Este momentul de maturitate politică în România Foto: Arhivă
Marcel Ciolacu: Este momentul de maturitate politică în România Foto: Arhivă

Eu cred că este normal să fim astăzi aici. Harghita este în inima României, și Harghita și Covasna aveți de departe una dintre cele mai mari branduri ale României. Cred că este o obligație și a noastră și a mea ca președinte al PSD. Nu trebuie să pedepsim județe. S-a făcut mult prea mult timp politică în România și administrație, mai ales la nivel central încercând să împărțim dreptatea. Dreptatea nu o împarte decât Dumnezeu. Noi muritorii și păcătoșii trebuie să dăm șanse egale românilor pe tot cuprinsul României”, a declarat Marcel Ciolacu, la conferinţa judeţeană de alegeri a organizaţiei PSD Harghita.

Marcel Ciolacu i-a lansat o provocare liderului UDMR, Kelemen Hunor, cu privire la reprezentarea în Parlament a comunităţilor de români din judeţe precum Harghita sau Covasna.

Sunt mândru că sunteți pe primul loc dintre toate organizațiile PSD din România. (...) Nu a existat, cum să facem să modificăm legi ca să existe un parlamentar din partea partidelor românești. Eu nu cred că trebuie să mai modificăm nici o lege. Eu cred că pot astăzi să fac o provocare domnului preşedinte Kelemen Hunor, mai ales că este din judeţul Harghita, ca pe listele UDMR-ului să fie un reprezentant al partidelor româneşti şi îi promit că voi lua un reprezentant al UDMR-ului pe listele PSD-ului la Bucureşti. Şi acest lucru va arăta un gest de normalitate, un gest că de fapt cu toţii suntem români. Ei sunt cu adevărat români de etnie maghiară, dar trăiesc în România”, a afirmat Ciolacu.

Prim-ministrul a condamnat declarațiile cu privire la o „autonomie a Ţinutului Secuiesc”  subliniind că că acest lucru nu va exista niciodată.

Au trecut vremurile. Şi eu şi dumneavoastră vrem să ne creştem copiii într-o ţară normală. Pentru a face acest lucru, în primul şi în primul rând trebuie să ne comportăm noi normal. Haideţi să terminăm cu prostiile, cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu a fost şi nu o să fie niciodată. România în Constituţie României este un stat suveran şi niciodată nimeni nu va împărţi Ardealul. România este membră a Uniunii Europene, este membră NATO, toate aceste poveşti şi toate aceste învrăjbiri apar când sunt alegeri. Vezi Doamne, acesta este felul liderilor politici de a-şi mobiliza electoratul la vot. Am depăşit acele vremuri. Sunt familii mixte. Copiii noştri merg la şcoală împreună. Suntem în România şi ei sunt români.

Mai veneau câteodată la mine şi îmi spuneau „am fost pe la Topliţa şi am intrat într-un magazin, iar doamna care mă servea nu ştia româneşte.” Este posibil şi acest lucru. Dar, iertaţi-mă, se condamnă singură acea doamnă care nu ştie româneşte în inima României. Cine o îndeamnă să nu înveţe româneşte în România fiind cetăţean român, greşeşte. De fapt şi de drept singură se izolează într-o anumită arie geografică. Dacă ar termina o facultate la Bucureşti nu ar avea nicio şansă să îşi găsească o meserie la Bucureşti sau la Iaşi sau în altă parte a ţării. Nu e ceva care să îmi inspire mândria. Nu ştiu să vorbesc româneşte în România, de fapt, te condamni singur să nu evoluezi”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat că nu va accepta legi care să favorizeze români de altă etnie, îndemnând la respect.

Lucrurile trebuiesc privite cu totul altfel. Nu noi de la Bucureşti trebuie să venim şi să vă dăm dumneavoastră lecţii, cum de altfel trăiţi acasă. Cu adevărat nu am să accept niciodată excese. Nu am să accept ca în România să existe legi care favorizează anumiţi români de altă etnie. Cu toţii suntem egali. Trebuie să ne respectăm. În cazul în care nu ne respectăm, trebuie să primeze ordinea de drept fiindcă democraţia aşa se menţine. Nu este o anarhie, în rest, nu putem decât să ne dezvoltăm împreună, să investim mult mai mult în judeţele dumneavoastră, în specificul judeţelor dumneavoastră”, a declarat preşedintele PSD.

Ciolacu, despre o alianţă PSD - PNL din 2025: Nu există altă variantă

Premierul a subliniat că menţinerea actualei alianţe de guvernare, PSD şi PNL, după alegeri reprezintă singura variantă viabilă.

"Sunt unul dintre cei care a susținut intrarea noastră la guvernare într-un moment complicat al României (...) Cum ar fi arătat România fără o guvernare coerentă. Cum ar fi arătat România în acest moment fără să existe o stabilitate politică? Da, sunt unul dintre aceia care consideră că în acest moment trebuie să arătăm românilor calea corectă, aceea de stabilitate politică. Uitaţi-vă la tot eşichierul politic şi veţi vedea că altă coaliţie, alianţă din 2025 nu se poate creiona decât în jurul Partidului Social Democrat şi a Partidului Naţional Liberal, adversarii tradiţionali ai Partidului Social Democrat, cum şi noi suntem adversarii tradiţionali ai Partidului Naţional Liberal. Acestea sunt vremurile, trebuie să ne adaptăm vremurilor prin care trecem, pentru interesul românilor și al României", a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a afirmat că alianța actuală de guvernare și comasarea alegrilor locale cu cele europarlamentare a fost cea mai bună decizie, menționând că nu a existat altă variantă, criticând în acest sens partidul USR.

Nu există altă variantă. Vreți să-i aducem înapoi pe USR să guverneze cu PSD? Au guvernat cu PNL și ați văzut dezastrul, câți bani ne vin continuu să plătim facturi. Vaciinuri, la Roșia Monatană. Au folosit Roșia Montană ca să se inventeze ca entitate politică iar acum ne vine factură, după unii două miliarde de dolari, după alții cinic miliarde de dolari. Asta e factura pe care o să o plătim toți românii. (...)

Avem alegeri comasate pe data de 9 iunie. Sunt și alegeri locale unde fiecare partid își pune candidații și avem și europarlamentare unde fiecare partid își pune candidaații”, a spus Ciolacu, adăugând că au apărut mai multe discuții critice în acest sens.

Liderul PSD a precizat ulterior, într-o conferintă de presă că indifirent de etnice, aleșii „trebuie să susțină dezvoltarea localităţilor, a judeţului”.

A fost o conferinţă unde eu am vrut să transmit un mesaj clar, indiferent dacă suntem români de etnie maghiară sau români. Trebuie să vedem în primul şi în primul rând dezvoltarea localităţilor, a judeţului. Am venit însoţit şi cu ministrul Fondurilor Europene, cu secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltării. În acest moment, în judeţul dumneavoastră sunt investiţii în derulare de peste 2,2 miliarde. Cred că este cea mai mare sumă după Revoluţie. Şi în următorii ani, cu toate că avem depusă până acum pe exerciţiul financiar câte 24 de miliarde, mai avem până la 46 de miliarde de euro”, a declarat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a precizat că România se îndreaptă în direcția corectă, subliniind că stabilitatea politică este importantă în acest sens.

„Deci din punctul meu de vedere, ca şi act de guvernare, România este într-o direcţie corectă. Iar România nu se poate dezvolta decât când există o stabilitate politică. România nu se poate dezvolta, ca niciun stat, într-un haos, într-un scandal şi într-o învrăjbire. Este momentul de maturitate politică în România şi să vedem în primul şi în primul rând interesul României şi al românilor”, a mai spus Marcel Ciolacu, mulțumind organizatorilor pentru conferința „deținută și românească”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite