Ciolacu anunță colectare „record” de către ANAF în octombrie: A început să-și facă treaba. Anul viitor nu vor fi taxe noi

0
Publicat:

Premierul României, Marcel Ciolacu, s-a declarat mulțumit de modul cum s-a mișcat personalul ANAF în octombrie, ajungându-se la o colectare de 40 de miliarde de lei. Șeful Guvernului a subliniat că în continuare va fi dusă o luptă susținută contra evazioniștilor.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos

Aș dori să începem cu o vestea bună. Astăzi ANAF-ul a început să-și facă treaba și să colecteze aproape de ținta asumată. În octombrie colectarea veniturilor a ajuns la un nivelul record de 40 de miliarde de lei. Sunt convins că păstrând același ritm până la finele anului și ținând sub control cheltuielile neesențiale, vom respecta ținta de deficit agreată cu Comisia Europeană”, a declarat Ciolacu.

Un argument în plus sunt acțiunile mult mai susținute contra evaziunii fiscale, pe care le-am văzut cu toții în ultimele zile. Din punctul meu de vedere, în sfârșit instituțiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii românilor. Iar a elimina evazioniștii care fură zeci de miliarde anual este cheia pentru a obține fondurile necesare și pentru creșterile de pensii, și pentru educație, și pentru sănătate. Am spus foarte clar: anul viitor nu vor fi taxe noi, ci vreau un singur lucru - să-și plătească taxele și cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul și care efectiv fură din sănătatea, educația și pensiile românilor”, a adăugat premierul în ședința de Guvern.

Cum arată datele ANAF

ANAF a informat miercuri că veniturile bugetare brute din primele 10 luni ale anului au fost cu aproape 12% mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

Astfel, în perioada ianuarie – octombrie 2023 veniturile bugetare brute colectate au fost în sumă de 346,48 mld.lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 11,9% (indice nominal), respectiv cu 36,84 mld.lei mai mult față de primele zece luni din 2022 (309,64 mld. lei).

Veniturile bugetare nete încasate au fost în sumă de 322,36 mld.lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 9,00% - indice nominal, în sume absolute cu 25,94 mld.lei mai mult față de perioada corespondentă din 2022 (296,42 mld.lei).

- scăderea nivelului inflației de la 115,88% în primele 10 luni 2022 la 108,09% în perioada similară din 2023,

- scăderea ritmului de creștere economică de la 4,7% în 2022 la 2% în 2023, potrivit comunicatului Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză din 09 noiembrie a.c.

De menționat este și faptul că în perioada de referință s-a rambursat TVA către mediul economic în cuantum de 24,8 mld.lei, cu 1,5 mld.lei mai mult față de perioada similară a anului 2022.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite