Ce spune Ciucă despre majorările salariale și de pensii anunțate de ministrul Muncii: „Sunt declarații politice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că anunțul ministrului Muncii privind majorarea salariilor și pensiilor este o afirmație politică, explicând că nu poate afirma că salariile și pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023, așa cum susține ministrul social-democrat. 

Premierul Nicolae Ciucă infirmă posibilitatea majorărilor salariale și de pensii FOTO Arhivă
Premierul Nicolae Ciucă infirmă posibilitatea majorărilor salariale și de pensii FOTO Arhivă

„Nu am discutat în Coaliție, nu avem încă proiectul de buget pentru anul 2023, nu pot să răspund cu da sau nu”, a spus premierul întrebat dacă vor fi aplicate majorările anunțate de ministrul Muncii, Marius Budăi. 

Referitor la propunerea ministrului social-democrat, Nicolae Ciucă a mai afirmat că este convins că ministrul își „cunoaște fișa postului”

„Sunt convins că domnul ministru Budăi cunoaște foarte bine ce scrie în fișa postului Guvernului, cred că și în fișa postului ministrului Muncii și atunci când venim cu astfel de propuneri, cel puțin pe ceea ce privește majorarea salariilor și a pensiilor, trebuia să aibă în vedere că este obligatorie consultarea Consiliului Național Tripartit, plus discuțiile care trebuiau să aibă loc la nivelul Coaliției și la nivelul Guvernului, ca atare, toate aceste chestiuni le vom clarifica și vom avea o abordare la nivelul Guvernului, așa cum am avut și până în acest moment”, a mai spus premierul.

Ciucă a mai explicat că Guvernul trebuie să arate ia măsuri și nu doar vorbește. „Este vorba de responsabilitate, de ceea ce oamenii așteaptă de la noi, să știe că Guvernul este în măsură să ia decizii și măsuri reale și nu vorbe. Aici discutăm de ce facem, nu de ce vorbim”, a mai replicat Ciucă. 

„Aceste intenții nu au fost dezbătute în Coaliție”

Premierul a mai menționat că momentan Guvernul nu are proiecția pentru 2023, iar la Ministerul Muncii este în proces sarcina de a elimina inechitățile din Legea salarizării și a pensiilor, expicând că în momentul în care vor fi finalizate trebuie gândite celelate măsuri pentru majorarea pensiilor și salariilor. 

Privind afirmațiile făcute de ministru, premierul a mai spus că sunt „declarații politice”„Cred că am comentat suficient declarațiile, le zic, momentan, politice ale domnului ministru Budăi, am prezentat care este realitatea și faptul că aceste declarații, sau aceste intenții nu au fost dezbătute în Coaliție, nu au fost discutate în Guvern, ca atare propun să ne oprim aici”

Ce spune despre sancționarea ministrului Muncii

Întrebat dacă va fi sancţionat ministrul Muncii pentru anunțul făcut, premierul a spus că „sunt decizii şi măsuri”, pe care le va lua „în conformitate cu atributul funcţional”.

„Am discutat cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu, inclusiv aceste intenţii de a ne gândi la astfel de măsuri. Doar că de la intenţie şi a ne gândi, a aveam pe masă cifrele, a rămas la nivelul de discuţie şi nimic mai mult”, a mai spus Ciucă. 

Referitor la faptul că Budăi nu a participat la şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul a precizat că miniştrii au acest drept de a lăsa să participe un secretar de stat la reuniune, în cazul unor altfel de acţiuni politice.

Răspunzând unei alte întrebări, premierul a mai afirmat că nu i-a permis lui Marius Budăi să anunţe nicio măsură, ci să ia parte la o acţiune politică.

„Nu i-am permis să anunţe nicio măsură. I-am permis să participe la o activitate politică”, a mai explicat Ciucă.

Anunțul ministrului Budăi 

Ministrul Muncii a anunțat mărirea pensiilor și salariilor, propuneri care nu au fost încă discutate în Coaliție și care au un impact bugetar considerabil, doar în cazul pensiilor fiind 11 de miliarde de lei.

Marius Budăi a subliniat că salariul minim va fi crescut  la 3000 de lei. „Păstrăm mecanismul de netaxare de 200 de lei. 2800 de lei vor fi taxați, iar 200 de lei netaxați”, a punctat ministrul Muncii

Ne dorim să nu mai fie, pe cât e posibil, sărăcie în muncă”, a completat Marius Budăi. De asemenea, reprezentantul PSD a precizat că de când a fost modificat Codul Fiscal, 100.000 de contracte au trecut de la part-time la normă întreagă.

Cei 1,3 milioame de seniori care încasează pensia minimă., vor avea o creștere de la 1000 de lei la 1100 de lei”, a punctat Budăi. Ministrul Muncii a anunțat că e propusă și creșterea punctului de pensie de la 1585 de lei de la 1745 de lei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite