PSD, atac la Virgil Popescu. Ce îi cer social-democrații

0
Publicat:

PSD, prin purtătorul de cuvânt al partidului, îl iau la țintă, din nou, pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, demnitar căruia îi cere să urgenteze încheierea contractelor bilaterale la „prețuri corecte”.

Radu Oprea îi cere lui Popescu să se apuce de treabă FOTO Facebook PSD
Radu Oprea îi cere lui Popescu să se apuce de treabă FOTO Facebook PSD

Ce se întâmplă cu companiile din perspectiva energiei? Care este rolul ministrului energiei Virgil Popescu? Acestea sunt întrebări prezente în toate studiourile televiziunilor. Ordonanța nouă pe energie nu prevede plafonarea prețurilor pentru companiile mari și reduce sprijinul pentru IMM-uri. Va rezista economia în aceste condiții? Ce prețuri vor plăti companiile? Ordonanța pe energie aduce mai multe elemente de noutate, dar unul mi se pare extrem de important: obligația companiilor producătoare de energie (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO etc.) să încheie contracte bilaterale cu furnizorii de energie și cu companiile mari”. a scris pe pagina sa de Facebook senatorul Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD.

Ce înseamnă acest lucru? Mutarea volumelor de energie tranzacționate de pe piața zilei următoare PZU, acolo unde se înregistrează acele valori extrem de mari (speculative), pe piața contractelor bilaterale unde prețurile ar trebui să reflecte costurile de producție și un profit decent. Volumul tranzacționat pe PZU ajunsese la 50%, adică jumătate din cantitatea de energie consumată în România”, a mai punctat purtătorul de cuvânt al PSD.

Contractele bilaterale

Reprezentantul PSD îi cere lui Virgil Popescu să acționeze și să rezolve problema contractelor bilaterale. „Cum se încheie contracte bilaterale?  Prin mandatarea de către ministrul energiei a reprezentanților statului în AGA companiilor mai sus menționate, pentru a realiza planurile de vânzare pe 5 ani și a semna contracte bilaterale cu furnizorii de energie și cu companiile din România. Deci, Virgil Popescu are foarte mult de lucru, trebuie să mandateze reprezentanții statului în regim de urgență”, a completat Radu Oprea.

Social-democratul subliniază că sunt probleme în ceea ce privește marfa pe piață. „Astăzi, pe piața energiei lipsește marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire ministrul Popescu că prețurile furnizorilor sunt mari. Legile pieței libere (sau liberalizată, care îi place atât de mult ministrului Popescu) spun că în lipsa ofertei prețurile cresc. Încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la prețuri corecte, este soluția care ar tempera creșterea prețurilor la energie prin recâștigarea încrederii furnizorilor, companiilor și clienților casnici. Deci, la muncă, dle. Virgil Popescu!”, a conchis Radu Oprea. 

Alte atacuri

PSD nu este la primul mesaj de acest fel. Cu toate că Nicolae Ciucă le-a transmis colegilor de guvernare să nu mai caute gâlceavă, aceștia au ignorat mesajele. Un astfel de exemplu e Mihai Weber, care în urmă tu trei săptămâni susținea că Popescu e lipsit de idei sau eurodeputatul Mihai Tudose, care în continuare e de părere că ministrul Energiei ar trebui să plece acasă. 

  „Virgil Popescu, ministrul Energiei, este total lipsit de idei referitor la ce măsuri ar trebui luate pentru a compensa creșterile de prețuri la energie electrică, gaze naturale și combustibil. PSD a propus încă de anul trecut soluția reglementării prețului pentru o perioadă determinată de timp, dar PNL s-a opus, alegând varianta subvenționării în condițiile unui deficit bugetar în creștere”, a scris Mihai Weber, lider PSD și președinte al Comisiei parlamentare de control a activității SIE, într-un mesaj distribuit de pagina oficială a PSD.  

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri