Boloș: CE a făcut simulări, iar deficitul bugetar ajunge la cote alarmante. Ticăie ceasul și putem pierde fondurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanțelor susține că în situația în care Guvernul nu adoptă măsurile în ceea ce privește PNRR, atunci România riscă să piardă miliarde de euro din bani europeni. Boloș a punctat că subiectul actual și de neîntârziat este reforma pensiilor speciale.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor FOTO: Inquam Photos
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor FOTO: Inquam Photos

„Eu știu că Ministerul Muncii împreună cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene fac demersuri, și chiar se află la Bruxelles în aceste zile, pentru ca să poată să aducă reforma și măsurile care privesc pensiile speciale la zi. (...) Toată lumea știe că suntem întârziați cu această reformă, dar nu este o reformă ușoară pentru Guvernul României”, a precizat ministrul Finanțelor la Interviurile Digi24.

Marcel Boloș a punctat că una dintre problemele în discuție cu Comisia Europeană o reprezintă stagiul de cotizare: „Este nefiresc să ai ultima lună de salariu în calcul pentru stabilirea viitoarei pensii”.

Întrebat ce nemulțumește Comisia, ministrul a precizat că „baza de calcul trebuie mult extinsă pe o perioadă. Solicitarea Comisiei a fost de 10 ani. Adică un stagiu de cotizare mai consistent, care să genereze o pensie și un drept la pensie pe care îl au beneficiarii din sistemul public de pensii”.

Ministrul Finanțelor susține că pentru România este „foarte greu să avem jaloane de acest fel și să nu primim banii de la Comisiei”.

Totodată, Marcel Boloș a punctat că ar fi dramatic și dureros ca România să fie blocată de jalonul pensiilor speciale și să nu îl poată rezolva.

Boloș: Simulările nu arată deloc bine

Ministrul Finanțelor a precizat că simulările pe care Comisia Europeană le-a făcut pentru România nu arată deloc bine.

„Deficitul bugetar ajunge la cote alarmante, situație în care noi intrăm într-o zonă în care măsurile care sunt la dispoziția Comisiei, ne-au spus și când am fost în iulie, la fața locului, ne-au spus ce ne așteaptă de pe urma acestei situații pe care o avem – suspendarea fondurilor europene. Ar fi dramatic”, a punctat Marcel Boloș.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite