Bode, despre aderarea la Schengen: Sensibilitățile interne invocate de un stat sau altul nu pot fi argumente serioase

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Interne susține că România este „pe deplin pregătită” să adere la spațiul Schengen încă din anul 2011. Bode a afirmat că sensibilitățile invocate de alte state nu mai pot reprezenta argumente serioase.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne FOTO: Inquam Photos
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne FOTO: Inquam Photos

„România are un obiectiv de importanţă majoră: dobândirea calităţii de stat membru Schengen. Evaluările desfăşurate în toamna anului trecut au reconfirmat nivelul înalt la care România aplică toate standardele Schengen. România este pe deplin pregătită să adere la spaţiul Schengen nu de acum, ci din 2011. Diversele sensibilităţi de ordin intern pe care un stat membru sau altul le invocă pentru a justifica refuzul de a primi România în spaţiul Schengen nu mai pot reprezenta argumente serioase”, a declarat Lucian Bode la finalul întâlnirii cu omologul spaniol, Fernando Grande-Marlaska Gomez, potrivit Agerpres.

Ministrul a punctat că din punctul de vedere al autorităților din România decizia referitoare la aderarea la spațiul Schengen a fost una „profund nedreaptă”: „Dar România își reafirmă atitudinea constructivă, proeuropeană extrem de importantă, mai ales în actualul context geopolitic”.

Lucian Bode a precizat că România și Spania au un obiectiv comun în ceea ce privește securizarea frontierelor externe ale UE.

„România şi Spania sunt două state care au acelaşi obiectiv comun: securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Specificul cooperării române-spaniole este legat inclusiv de cetăţenii români care trăiesc în această ţară. Am reiterat disponibilitatea de cooperare, pentru a veni atât în sprijinul cetăţenilor români care trăiesc în Spania, cât şi a autorităţilor spaniole şi a cetăţenilor spanioli care au contribuit substanţial la integrarea compatrioţilor noştri. Comunitatea românească, foarte activă şi care contribuie în mod constant la dezvoltarea economiei şi culturii spaniole, reprezintă un pilon esenţial al relaţiilor bilaterale şi în acelaşi timp un factor important pentru consolidarea în continuare a acesteia”, a declarat oficialul, potrivit sursei citate.

Ministrul Afacerilor Interne din Spania a reafirmat sprijinul absolut pentru aderarea României la spațiul Schengen.

„Angajamentul absolut al Spaniei, un angajament ce datează de destul de mulţi ani faţă de nevoia ca România să dobândească mai rapid statutul de membru deplin al spaţiului Schengen. România a depus o muncă extraordinară, excepţională în acest sens şi face acest lucru de de multă vreme. Toţi cei care ne dorim un spaţiu Schengen solid şi puternic nu putem înţelege acest spaţiu Schengen fără România în el ca membru u drepturi depline", a afirmat Fernando Grande-Marlaska Gomez”, potrivit Agerpres.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite