Boc: Guvernul promite că MIPE va achita restanțele din fonduri europene până la 1 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, a declarat că Guvernul a promis că până la 1 septembrie MIPE va achita datoriile pe care le are privind proiectele finanţate din fonduri europene.

FOTO Facebook
FOTO Facebook

„E corect să spunem că domnul ministru Câciu a fost foarte receptiv pe această temă şi ne-a dat asigurări că până la 1 septembrie facturile restante vor fi achitate şi, evident, va face un mecanism mult mai rapid de achitare a acestor facturi. Deci, avem, deja, un orizont de timp cu care putem vorbi cu constructorii”, a susținut Emil Boc, în urma ședinței de la Guvern, potrivit Agerpres

Potrivit șefului AMR, administrațiile locale riscă penalizări din partea constructorilor. „Riscul este următorul, constructorii ne notifică cu privire la faptul că reziliază sau ne cer penalităţi de întârziere, noi trebuie să dăm în judecată Guvernul că nu ne vin bani din fonduri. Avem acum un calendar previzibil, 1 septembrie, de achitare a restanţelor, ceea ce ne dă nouă o gură de oxigen în relaţia cu constructorii”, a mai explicat Emil Boc.

Preşedintele executiv al AMR, Constantin Toma, edilul-şef al municipiului Buzău, a dat mai multe detalii privind datoriile pe care le are de achitat MIPE pe proiectele finanţate din bani europeni. „Am fost însărcinat de colegi, primarii de municipii din România, să ridic la această întâlnire problema datoriilor pe care MIPE, acest minister, le are pe proiectele finanţate din fonduri europene. Sunt întârzieri foarte mari, de peste 800 de milioane de euro, care ne pun în pericol. Constructorii, deja, ne fac facturi de întârziere şi ne ameninţă că vor rezilia contractele, dacă nu vor fi plătiţi, pe bună dreptate”, a declarat Toma, potrivit sursei citate.  

Ciolacu promite fondurilor europene pentru administrațiile locale

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un mesaj pe Facebook mai mjulte măsuri care ar urma să asigure transmiterea a cât mai ultor sume din fonduri europene către administrațiile locale.    

Șeful Guvernului a arătat că „o mare parte din întâlnire a fost consacrată reformelor și investițiilor din PNRR”, iar „faptul că administrația locală este atât de conectată la acest adevărat Plan National de Dezvoltare Economică a României reprezintă un impuls major pentru Guvern și administrația centrală să se miște mai repede și mai eficient”. 

„Eu și colegii mei din Guvern le-am răspuns tuturor solicitărilor care vizează măsuri pentru a susține finalizarea rapidă a acestor proiecte care vor îmbunătăți viața a milioane de români”, a mai transmis premierul, susținânnd că este „un adept al descentralizării fondurilor europene către administrația locală”.

În acest sens, Marcel Ciolacu a arătat că în săptămânile următoare vor fi luate decizii concrete, „care să producă efecte vizibile în acest sens”. „Cred cu tărie că acesta este drumul corect pentru ca România să se dezvolte prin investiții importante folosind toți banii europeni disponibili”, a completat premierul României.  

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite