Adrian Câciu: „Sunt bani de pensii pentru anul viitor”. Depunerea unei noi cereri de plată pentru PNRR, în jur de 15 decembrie

0
Publicat:

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, într-un interviu la TV, că a negociat cu Comisia Europeană privind modificările PNRR, care de acum vor fi incluse în lege a pensiilor publice, pentru care sunt bani fără a exista probleme.

Adrian Câciu a vorbit despre modificările PNRR aprobate de Comisia Europeană Foto: Gov.ro
Adrian Câciu a vorbit despre modificările PNRR aprobate de Comisia Europeană Foto: Gov.ro

Comisia Europeană a aprobat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro. Adrian Câciu a transmis că foarte mulți au afirmat că nu se poate modifica PNRR, deși regulamentul specifică că toate Planurile Naționale de Redresare și Reziliență se pot modifica.

Doi ani foarte mulți și-au rupt cămașa de pe ei la tv că nu se poate modifica PNRR. Rămâneam perplecși de această afirmație, deși regulamentul era foarte clar că toate PNRR-urile se pot modifica în funcție de o serie de contexte. După ce a devenit evident că PNRR se poate modifica, s-a stat, s-a vorbit ce se taie, ce se adaugă”, a declarat Adrian Câciu.

„Am negociat cu Comisia Europeană să venim cu o lege a pensiilor sustenabilă, am negociat cu Comisia ca tot ce e cuprins în noul PNRR să fie cuprins în lege, ca să nu mai fie interpretări ulterioare nici din partea Comisiei, nici a altora că un articol din lege nu corespunde PNRR”, a continuat ministrul Fondurilor Europene.

Noi mecanisme de echilibru

Câciu a transmis că prin modificarea PNRR a fost redus plafonul de 9,4%, potrivit Digi24. De asemenea, în noul PNRR au fost introduse mecanisme de echilibrare a bugetului de pensii.

Au fost introduse în legea privind pensiile mecanisme de frânare, ai o formulă de indexare anuală cu care trebuie să vii în fiecare an. Dacă ai avea o altă soluție de creștere, sunt o serie de mecanisme de frânare astfel încât totul să fie pus în echilibru bugetar. Mecanismele de echilibrare a bugetului de pensii au fost prezentate la Parlament. Să dăm pensionarilor ce merită, să punem în aplicare această lege a pensiilor și să aplicăm PNRR, că mai avem doar 2 ani și jumătate. Sunt bani de pensii pentru anul viitor. În legea bugetului veți vedea această finanțare.  Cererea e plată nr 3 va fi înaintată în jur de 15 decembrie. Cererea e gata, eventuale clarificări cu Comisia vor fi la începutul lui 2024”, a afirmat Câciu.

Am negociat foarte pragmatic, am luat fiecare investiție în parte care se poate realiza până în august 2026, iar cele care nu se vor putea să le putem finanța din alte surse complementare. Nicio investiție de care avem nevoie nu trebuie să o pierdem. Să vedem cum se închide anul, sunt convins că foarte multe lucruri se închid la finalul anului”, a concluzionat Adrian Câciu.   Într-o postare pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu afirmă că „Guvernul a onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile”. „Odată cu aprobarea modificării PNRR, scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite