INFOGRAFIE Cum a devenit România una dintre cele mai respectate naţii din Orient. Harta unei colonii care se extinde de la un an la altul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arabii au ajuns să meargă la stadion cu steagul României
Arabii au ajuns să meargă la stadion cu steagul României

Trăim într-o ţară în care, de cele mai multe ori, „vedetele“ sunt oamenii care s-au remarcat prin tupeu şi lipsa bunului simţ. În zona Golfului Persic însă, românii sunt percepuţi altfel: nu fac fiţe, nu cer sume exorbitante şi îşi tratează meseria cu seriozitate.

Dacă occidentalii acceptă, cu greu, antrenori şi jucători români, în schimb, există o zonă a lumii în care ai noştri au primit o şansă, au profitat de ea şi, treptat, au ajuns din ce în ce mai apreciaţi.

Fotbalul românesc e reprezentat în Orientul Mijlociu de trei, patru decenii, însă primul care şi-a făcut, cu adevărat, un nume acolo a fost Ilie Balaci. De altfel, „Minunea blondă“ are un CV cu 13 trofee cucerite în Emirate, Arabia Saudită şi Qatar. Totuşi, pe vremea când Balaci făcea ravagii la arabi, în România, lumea era răsfăţată de Hagi şi de rezultatele Generaţiei de Aur, ceea ce a contribuit la minimalizarea performanţelor obţinute de Balaci şi la formarea unei păreri generale: „Cine se duce la arabi antrenează <<cămile>>“. 

Între timp, lucrurile au evoluat în Orient, în timp ce fotbalul românesc a făcut paşi înapoi.

Infografie romani

Olăroiu, cel mai bun ambasador

Fără îndoială, în ultimii ani, omul care a contribuit cel mai mult la promovarea fotbalului românesc în Asia a fost Cosmin Olăroiu. Pe când era în Arabia Saudită, Oli a ajuns atât de iubit, încât steagul României era nelipsit de pe stadioanele unde juca Al-Hilal. Pe lângă un capital uriaş de simpatie, fostul antrenor al Stelei şi-a făcut şi un CV solid, cu şapte trofee câştigate în şase ani în Arabia Saudită, Qatar şi Emirate. 

Aceste rezultate l-au făcut pe Olăroiu cel mai bine cotat tehnician din Orientul Mijlociu – ceea ce e reflectat şi în salariul colosal pe care i l-a oferit Al-Ahli Dubai – şi au îndemnat alte cluburi din zonă să apeleze la antrenori români.

Şeicii, mai răbdători decât patronii din Liga I

Odată cu sosirea lui Rădoi la Al-Hilal şi televizarea meciurilor disputate de saudiţi de posturi precum Sport.ro şi GSP TV, românii au devenit şi mai familiarizaţi cu fotbalul asiatic. În acelaşi timp, criza economică a lovit din plin Liga I, dar i-a ocolit pe şeicii care pompează petrodolari în sportul-rege. 

Rezultatul? Nume grele din fotbalul românesc au „aterizat“ în zona arabă. Inclusiv doi foşti selecţioneri, Răzvan Lucescu şi Ladislau Boloni. 

Experienţele celor doi în Qatar au demonstrat că, pe lângă faptul că au bani, arabii au învăţat să aprecieze şi calitatea muncii, fără să urmărească rezultatul imediat. La El-Jaish, Lucescu jr a câştigat o singură competiţie din cele şase în care a fost angrenată echipa sa. La Al-Khor, Boloni a avut, în prima parte a sezonului, o perioadă de 84 de zile fără victorie! Nici unul n-a fost concediat, iar ambele echipe au obţinute rezultate mult mai bune în partea a doua a stagiunii. Mai mult, şeicii le-au prelungit contractele românilor.

Ignoraţi în ţară, apreciaţi printre străini

Nu toţi tehnicienii români care activează în Asia au CV-ul lui Olăroiu, Lucescu jr sau Boloni. Au fost şi antrenori ignoraţi în România, dar care au profitat, din plin, de şansa pe care au primit-o în zona Golfului Persic. 

Florin Motroc n-are decât două meciuri ca principal în Liga I, dar, în sezonul trecut, a reuşit să câştige campionatul, în Iordania, cu Shabab Al-Ordon, un club care mai avea un singur titlu în palmares, cucerit în 2006. Datorită acestei performanţe, Motroc a ajuns acum pe banca celei mai tari echipe din Bahrain. 

Un alt exemplu de antrenor marginalizat în ţară e cel al lui Florin Cioroianu. În România, a fost o soluţie de criză la Universitatea Craiova. Arabii l-au angajat ca să-i înveţe fotbal pe puşti. După ce a câştigat titlul în campionatele rezervate echipelor de tineret, în Arabia Saudită şi în Kuweit, Cioroianu a fost învestit, în premieră, la o formaţie de seniori, chiar dacă vorbim de una de liga secundă.  

Vancea, destinaţie neobişnuită

După rezultatele obţinute de românii din Orient, în sezonul trecut, alţi patru antrenori şi jucători din ţară au luat drumul Asiei în această vară: Nicolae Grigore şi Ilie Balaci au ajuns în Arabia Saudită, Mihai Stoichiţă a semnat cu o grupare din Kuweit, iar Cosmin Vancea a lăsat Oţelul pentru Saipa din Iran. 

Ultima alegere a surprins, în condiţiile în care, aproape mereu, românii aleg ţările arabe din zonă, unde banii sunt mai mulţi. Până la Vancea, ultimul fotbalist român din Iran fusese Claudiu Ionescu, însă aventura sa la Foolad a fost una de scurtă durată.

Românii ar lua români, dar n-au cum

Pe lângă antrenorii principali şi fotbaliştii din zona Golfului Persic, mai sunt mulţi români care fac parte din stafful  tehnicienilor. Spre exemplu, la Al-Ahli Dubai, Olăroiu lucrează cu Cătălin Necula, Gabriel Caramarin (secunzi) şi Eugen Nae (antrenor cu portarii).

Numărul românilor ar fi putut fi şi mai mare, în condiţiile în care unii dintre ei ar fi vrut să ia la echipele lor fotbalişti din Liga I. Doar Olăroiu a reuşit acest lucru cu Rădoi, mai întâi, la Al-Hilal, iar apoi la Al-Ain. Motivul a fost dezvăluit de Boloni: „Aici, conducătorii îmi arată mai mulţi fotbalişti, eu îi văd, pot să fac şi propuneri legate de ce îmi arată ei. Apoi, ei aduc pe cine vor. Preşedintele decide transferurile. Ăsta e adevărul“. 

Pe Mutu l-au refuzat

De altfel, în 2010, pe când era la Al-Wahda (Emirate), Boloni a vrut să-l ia pe Mutu la echipa sa. N-a reuşit şi a explicat ce s-a întâmplat: „Şeicul, când s-a interesat de Mutu, a fost deranjat de trecutul lui cu drogurile şi nu l-a dorit“.

Jucătorii din zona asta a lumii sunt delăsători. De multe ori, aşteaptă ca străinii să facă şi treaba lor. La ei, această delăsare vine şi pe fondul faptului că sunt plini de bani. Păi, la ei, juniorii au contracte de 2.000 – 3.000 de euro pe lună! Mirel Rădoi mijlocaş Al-Ain   Aici, datorită sistemului social, nu există săraci. Drept urmare, copiii nu sunt orientaţi spre fotbal. Nu văd în acest sport o şansă pentru a scăpa de sărăcie, cum se întâmplă în multe alte ţări. Ladislau Boloni antrenor Al-Khor

Cel mai bine plătiţi români din zona Golfului Persic

1- Cosmin Olăroiu (Al-Ahli) 5.000.000* 

2- Mirel Rădoi (Al-Ain) 2.600.000 

3- Răzvan Lucescu (El-Jaish) 800.000 

4- Ladislau Boloni (Al-Khor) 600.000

5- Ilie Balaci (Al-Nahdha) 250.000

*sumele sunt exprimate în euro

Plusuri

*Investiţii masive în fotbal

*Corectitudinea conducătorilor

*Lipsa scandalurilor

*Infrastructură de top

Minusuri

*Fotbaliştii locali au carenţe tactice şi fizice

*Condiţiile climatice

*Chiar dacă sunt foarte bine plătiţi, jucătorii locali aşteaptă cam totul de la colegii lor străini

*Lipsa spectatorilor de pe stadioane

Ce au făcut românii în sezonul trecut

Nume Club Bilanţ

Cosmin Olăroiu Al-Ain (Emirate) Titlul şi Supercupa

Mirel Rădoi Al-Ain (Emirate) Titlul şi Supercupa

Ion Marin Al-Kuwait (Kuweit) Titlul şi AFC Cup

Răzvan Lucescu El-Jaish (Qatar) Cupa Stelelor

Florin Motroc Shabab Al-Ordon (Iordania) Titlul

Ladislau Boloni Al-Khor (Qatar) Finala Cupei Cluburilor din Golful Persic

Marius Şumudică Al-Shaab (Emirate) A evitat retrogradarea

Florin Cioroianu Al-Qadsia – tineret (Kuweit) Titlul 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite